Evaluarea in informatica

7x puncte

categorie: Diverse

nota: 10.00

nivel: Facultate

Utilizarea testelor ca principal instrument de evaluare (aplicatia multimedia realizata se bazeaza pe aceste teste) in practica scolara curenta sau in situatie de examen poate include un potential risc in momentul in care in proiectarea acestora nu se tine cont de calitatile acestuia, calitati indispensabile in conditiile in care se doreste realizarea de consistente a masurarii in evaluare. Tocma[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Evaluarea in informatica

Utilizarea testelor ca principal instrument de evaluare (aplicatia multimedia realizata se bazeaza pe aceste teste) in practica scolara curenta sau in situatie de examen poate include un potential risc in momentul in care in proiectarea acestora nu se tine cont de calitatile acestuia, calitati indispensabile in conditiile in care se doreste realizarea de consistente a masurarii in evaluare. Tocmai de aceea, este relativ dificil ca testele elaborate de profesori sa satisfaca toate aceste calitati tehnice in conditii optime, dar acest lucru putand fi inlaturat in momentul in care testele sunt produse de o institutie specializata in acest sens.

Principalele calitati ale unui instrument de evaluare, pe care il vom numi in continuare test (pentru simplitate) sunt : validitatea, fidelitatea, obiectivitatea si aplicabilitatea.
Validitatea unui test este exprimata de acuratetea cu care testul respectiv masoara ceea ce intentioneaza sa masoare. In consecinta, a aprecia daca un test masoara ceea ce si-a propus sa masoare, nu se poate face decat in relatie cu scopul testului respectiv. Prima intrebare la care trebuie sa raspunda autorul testului este : ce intentionez sa masor prin intermediul acestui instrument?

Prima constatare pe care o poate face este aceea ca trebuie sa se raporteze la ceea ce este capabil sa masoare in momentul respectiv, motiv pentru care, de regula, prin proiectarea unui test se cere elevilor sa raspunda la anumite cerinte si sarcini de lucru care li se dau de rezolvat..Consecinta directa a acestui fapt este ca ceea ce masuram sunt doar comportamente. Este mult mai greu de realizat masurarea acelor aspecte care tin de interesele elevilor, de abilitatile acestora sau de latura afectiv-atitudinala a personalitatii elevilor.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.