Evaluarea expunerilor la risc ale resurselor umane

7x puncte

categorie: Finante-banci

nota: 10.00

nivel: Facultate

Principalele surse de pericol in ceea ce priveste resursele umane sunt: moartea prematura, imbolnavirea sau accidentarea, insuficienta veniturilor dupa pensionare si somajul. In continuare vom analiza pe scurt fiecare pericol in parte.Moartea prematura. Avem de-a face cu un caz de moarte prematura atunci cand o persoana decedeaza inainte de a indeplini in totalitate o serie de obligatii morale sau[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Evaluarea expunerilor la risc ale resurselor umane

Principalele surse de pericol in ceea ce priveste resursele umane sunt: moartea prematura, imbolnavirea sau accidentarea, insuficienta veniturilor dupa pensionare si somajul. In continuare vom analiza pe scurt fiecare pericol in parte.Moartea prematura. Avem de-a face cu un caz de moarte prematura atunci cand o persoana decedeaza inainte de a indeplini in totalitate o serie de obligatii morale sau financiare (de remarcat ca, potrivit acestei definitii, moartea unui copil de 5 ani nu poate fi considerata "prematura", cel putin nu in sensul economic al cuvantului).

Poate fi vorba aici de obligatia de educa si intretine copii minori sau de a rambursa un credit. In afara de suferintele emotionale pe care moartea unui angajat le provoaca apropiatilor sai, acest eveniment are si un numar de consecinte de ordin financiar deloc neglijabile. In primul rand, dependentii angajatului pierd toate veniturile pe care acesta le-ar fi putut realiza pana la pensionare. Suma acestor venituri formeaza ceea ce a fost numit "valoarea economica a vietii" angajatului; putin mai departe vom prezenta o metoda de estimare a acestei valori.

In al doilea rand, moartea unei persoane aduce cu sine o serie de cheltuieli suplimentare sau aditionale, cum ar fi cheltuielile cu funeraliile si cele pentru clarificarea situatiei averii (taxe de succesiune, taxe de avocat, notar si altele). Impactul acestor cheltuieli depinde desigur de starea materiala a supravietuitorilor: cheltuielile de inmormantare pot depasi cu mult posibilitatile unei familii sarace, in timp ce pentru una bogata probabil ca nu vor reprezenta o problema. In sfarsit, supravietuitorii angajatului decedat ar putea ramane cu mijloace financiare insuficiente pentru acoperirea cheltuielilor legate de traiul zilnic.

O masura de protectie eficienta (desi destul de costisitoare) contra unei eventualitati de acest fel este incheierea unei asigurari de viata.
Statistica ne ofera instrumentele necesare pentru calcularea probabilitatii de deces pentru o persoana de o varsta data, dupa o perioada de timp data. Tabelul 5.3 contine informatii privind speranta de viata a persoanelor de sex barbatesc din Marea Britanie, pe baza datelor culese in perioada 1998-2000 (tabelul este adaptat dupa Government Actuary's Department, http://www.gad.gov.uk).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Finante-banci

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.