Evaluarea economica si financiara a intreprinderilor

5x puncte

categorie: Economie

nota: 10.00

nivel: Facultate

In general, notiunea de valoare isi gaseste aplicatie in economia de schimb, intrucat aceasta categorie economica s-a nascut din necesitatea aprecierii si compararii bunurilor transferate. Consultand dictionarele putem defini valoarea ca pe o marime care masoara munca inglobata intr-un bun economic sau care apreciaza calitatile acelui bun. Valoarea este conventionala si subiectiva. Studiul, calcul[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Evaluarea economica si financiara a intreprinderilor

In general, notiunea de valoare isi gaseste aplicatie in economia de schimb, intrucat aceasta categorie economica s-a nascut din necesitatea aprecierii si compararii bunurilor transferate. Consultand dictionarele putem defini valoarea ca pe o marime care masoara munca inglobata intr-un bun economic sau care apreciaza calitatile acelui bun. Valoarea este conventionala si subiectiva. Studiul, calculul si analiza ei constituie preocuparea multor economisti.

Termenul de valoare descinde etimologic din verbul latin valere, al carui sens primitiv era de a putea, a fi puternic, a procura satisfactie. Valoarea desemneaza calitatile stabile, perene, constatabile empiric ale lucrurilor. Filosofia separa doua concepte referitoare la valoare: pe de o parte axia - valoare, pe de alta parte timo - pret.

Asa cum arata L. Grunberg, "Exista lucruri care au valoare in sens de timo (pret), ca atare pot fi schimbate, cumparate si vandute, fara a fi valori in sens strict axiologic (...). Au insa caracter axiologic obiectele sau actele care sunt valori (in sensul de axia), chiar daca au valoare in sensul de timo (o pictura, al carei pret creste prin trecerea timpului) sau daca nu au valoare in sensul de timo (in cazul actelor morale, apreciate si ierarhizate pentru demnitatea si valabilitatea lor, dar care nu pot fi schimbate, vandute sau cumparate). Exista lucruri care au pret , dar n-au valoare, in timp ce prietenia, generozitatea sau solidaritatea au valoare (in sens de axia), dar n-au pret (in sens de timo)."

Dupa L. Grunberg, "Valoarea apare astfel ca acea relatie intre subiect si obiect, in care, prin polaritate si ierarhie, se exprima pretuirea acordata (de o persoana sau o colectivitate umana) unor insusiri sau fapte (naturale, sociale, psihologice), in virtutea capacitatii acestora de a satisface trebuinte, necesitati, dorinte, aspiratii umane, istoriceste conditionate de practica sociala".

Dupa dictionare, prin evaluare se intelege actiunea de a evalua si rezultatul ei; apreciere, pretuire, calcul. Prin a evalua se intelege a determina, a stabili pretul, valoarea, numarul, cantitatea; a calcula, a socoti, a aprecia. Aceasta actiune se presupune a fi efectuata de catre un subiect asupra unui obiect (un activ, o afacere, o datorie...).

1.2.Valoarea intreprinderii
Majoritatea economistilor au definit si studiat valoarea marfii, nu valoarea firmei, intreprinderii.In domeniul evaluarii firmei teoria este de data recenta. Practica de evaluare mai veche s-a ghidat de regula dupa criterii exterioare. Evaluarile erau utilizate pentru stabilirea bazei de impozitare sau pentru calculul garantiei creditelor.
Intre acceptiunile generale ale conceptului de valoare si valoarea afacerii, firmei, exista elemente comune.

Afacerea, intreprinderea este in principiu o valoare-mijloc, detinuta sau dorita pentru a obtine bani, si ei tot o valoare-mijloc. Rareori se intampla ca altul sa fie motivul aproprierii unei afaceri, deci interesul proprietarului sa fie altul decat derularea activitatii firmei.Indiferent de obiectul evaluat, valoarea reprezinta masura interesului subiectului evaluator (nu evaluatorul, ci beneficiarul evaluarii).

Interesul subiectului evaluator poate proveni din dorinta de a-si satisface nevoi de natura economica, teoretica, etica, politica, estetica, religioasa. Interesul poate sa fie cauzat de utilitatea, raritatea ori alte proprietati pe care subiectul evaluator le intrezareste la obiectul evaluarii.

Pentru intreprindere, standardele de evaluare definesc in primul rand valoarea de piata [3], care, sintetic, reprezinta o masura echilibrata a valorii, intrunind conditiile:
- valoarea astfel apreciata duce la pretul cel mai probabil;
- piata trebuie sa fie libera (un vanzator hotarat, un cumparator hotarat, marketing adecvat, tranzactie echilibrata);
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.