Evaluarea capacitatii de efort - cardio

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.88

nivel: Liceu

Aceasta capacitate creste prin antrenament de tip sportiv sau la efort dozat in functie de persoana careia i se adreseaza (sportiv de performanta, persoana neantrenata, bolnav cardiac). Antrenamentul amelioreaza calitatile motrice de baza (viteza, acceleratie, forta, rezistenta, indemanare), iar la bolnavi functiile respiratorii si cardiovasculare. Orice tip de efort presupune acte motorii, contra[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Evaluarea capacitatii de efort - cardio

Aceasta capacitate creste prin antrenament de tip sportiv sau la efort dozat in functie de persoana careia i se adreseaza (sportiv de performanta, persoana neantrenata, bolnav cardiac). Antrenamentul amelioreaza calitatile motrice de baza (viteza, acceleratie, forta, rezistenta, indemanare), iar la bolnavi functiile respiratorii si cardiovasculare. Orice tip de efort presupune acte motorii, contractii musculare, ce rezulta din transformarea energiei chimice in energie mecanica la nivelul musculaturii active. Rezervele energetice sunt stocate la nivel muscular in legaturi macroergice ale ATP-ului.

Aceste rezerve din ATP pot asigura energie pentru 4-6 contractii musculare ce dureaza aproximativ 6 secunde (toate). Pentru refacerea moleculei de ATP este folosita energia rezultata din scindarea creatinfosfatului la nivel muscular, putandu-se asigura energie pentru alte 15-20 de contractii musculare (aproximativ 15-20 de secunde).
Daca efortul continua, energia necesara este eliberata din scindarea glicogenului muscular, care va fi folosit si pentru refacerea fosfatilor macroergici. Glicogenul poate acoperi efortul energetic pentru aproximativ 45-60 de secunde in lipsa O2 (glicoliza anaeroba).

Ca o consecinta a glicolizei anaerobe rezulta cantitati relativ mari de acid lactic a carui crestere exagerata duce la scaderea Ph-ului muscular si sangvin si consecutiv o inhibitie a glicolizei. In prezenta O2, acidul lactic este mobilizat si folosit chiar ca sursa de energie, nu de muschi scheletic, ci de miocard, ficat, rinichi, rezultand faptul ca in prezenta unei cantitati suficiente de O2 substratul energetic se reface in stransa corelatie cu consumul (glicoliza aeroba). Astfel, efortul fizic poate continua.

In functie de necesitatile si posibilitatile de aprovizionare cu O2, efortul fizic devine predominant aerob sau anaerob.
a).Eforturile aerobe sunt de intensitate mica, medie sau submaximala si se deruleaza in conditii de echilibru real sau aparent intre cerinte si aportul de O2. Aceste tipuri de efort dureaza de la 3 minute la mai multe ore in cazul persoanei sanatoase, cu mentiunea ca peste o ora de efort continuu pot intra in joc ca sursa de energie acizii grasi liberi.

b).Eforturile anaerobe sunt de intensitate foarte mare, de durata scurta (eforturi alactacide pana la 10-15 secunde; eforturi lactacide pana la 45-60 de secunde). Se desfasoara in datorie de O2, care este platita dupa incetarea efortului, rezultand perfectionarea abilitatii organismului de a suporta fara mari repercusiuni o datorie de O2, reprezentand un criteriu de apreciere a unei bune capacitati anaerobe. Eficienta eforturilor anaerobe este net mai scazuta decat a eforturilor aerobe (16% eforturi anaerobe; 23-35% eforturi aerobe).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.