Evaluare impactului termocentralei asupra Jiului

3x puncte

categorie: Diverse

nota: 9.79

nivel: Liceu

O centrala termoelectrica, sau termocentrala este o centrala electrica care produce curent electric pe baza conversiei energiei termice obtinuta prin arderea combustibillilor. Curentul electric este produs de generatoare electrice antrenate de turbine cu abur, turbine cu gaze, sau, mai rar, cu motoare cu ardere interna. Drept combustibili se folosesc combustibilii solizi (carbune, deseuri sau biom[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Evaluare impactului termocentralei asupra Jiului

O centrala termoelectrica, sau termocentrala este o centrala electrica care produce curent electric pe baza conversiei energiei termice obtinuta prin arderea combustibillilor. Curentul electric este produs de generatoare electrice antrenate de turbine cu abur, turbine cu gaze, sau, mai rar, cu motoare cu ardere interna. Drept combustibili se folosesc combustibilii solizi (carbune, deseuri sau biomasa), lichizi (pacura) sau gazosi (gaz natural).

Uneori sunt considerate termocentrale si cele care transforma energia termica provenita din alte surse, cum ar fi energia nucleara, solara sau geotermala, insa constructia acestora difera intrucatva de cea a centralelor care se bazeaza pe ardere.De obicei termocentralele functioneaza pe baza unui ciclu Clausius-Rankine. Sursa termica, cazanul, incalzeste si vaporizeaza apa. Aburul produs se destinde intr-o turbina cu abur producand lucru mecanic. Apoi, aburul este condensat intr-un condensator. Apa condensata este pompata din nou in cazan si ciclul se reia.

Turbina antreneaza un generator de curent alternativ (alternator), care transforma lucrul mecanic in energie electrica, de obicei la tensiunea de 6000 V si frecventa de 50 Hz in Europa, respectiv 60 Hz in America de Nord si mare parte din America de Sud.Perimetrul carierei Tismana I se afla localizat in partea nord-vestica a bazinului carbonifer Rovinari, pe malul drept al raului Jiu pe teritoriul comunei Calnic in zona Pinoasa Calnic si cuprinde zona centrala de lunca a paraului Tismana si zonele colinare adiacente la nord si sud.

Morfologic, perimetrul carierei Tismana este reprezentat de o zona colinara brazdata de vai adanci si lungi, valea Pinoasa si valea Galesoaia.Accesul in zona se realizeaza prin caile rutiere principale D.N.66, Filiasi-Rovinari-Tg-Jiu si pe calea ferata Craiova-Rovinari-Tg-Jiu.Deschiderea carierei Tismana I a fost aprobata prin H.C.M. NR. 627/1966 pe baza unui studiu tehnico - economic elaborat de IPROMIN Bucuresti.

Agentia Nationala pentru Resurse Minerale a eliberat licenta de exploatare nr. 2717/2001 pentru perimetrul de exploatare Tismana I si ordinul nr.131/02.06.2004 privind transferul drepturilor si obligatiilor asumate potrivit licentei de concesiune pentru exploatare incheiat intre Agentia Nationala pentru Resurse Minerale si Compania Nationala a Lignitului Oltenia SA catre S.C. Complexul Energetic Rovinari SA.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.