Eutanasia

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.99

nivel: Liceu

De asemenea termenul de eutanasie a aparut in ultima perioada in Romania ca singura sansa de rezolvare a problemelor legate de cainii maidanezi. Numarul cainilor de pe strada a crescut considerabil in ultimii ani. Majoritatea traiesc in haite, ceea ce face ca lucrurile sa fie si mai neplacute pentru oameni. Multi romani considera ca un caine nu este agresiv decat cu anumite categorii de oameni. Al[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Eutanasia

De asemenea termenul de eutanasie a aparut in ultima perioada in Romania ca singura sansa de rezolvare a problemelor legate de cainii maidanezi. Numarul cainilor de pe strada a crescut considerabil in ultimii ani. Majoritatea traiesc in haite, ceea ce face ca lucrurile sa fie si mai neplacute pentru oameni. Multi romani considera ca un caine nu este agresiv decat cu anumite categorii de oameni. Altii considera, dimpotriva, ca aproape nu mai poti iesi pe strada sau in parc alaturi de copii si de familie, pentru ca exista intotdeauna pericolul agresivitatii cainilor comunitari.

Istoric
Pentru prima data in istoria omenirii eutanasia a fost legiferata in anul 1906 in statul Ohio, SUA. A fost practicata si in Germania hitlerista, unde erau omorati copii nou-nascuti cu neajunsuri fizice, bolnavii incurabili si invalizii. Mai tarziu, in unele state eutanasia a devenit ceva normal. Numai in anul 1995, in Olanda, au murit prin eutanasie 3% din cei decedati. In Olanda, unde practica a fost legalizata, 30% dintre cei care au solicitat sa fie eutanasiati au renuntat in cele din urma.

In istorie au existat intotdeauna cazuri de eutanasie. Popoarele nomade isi abandonau pe cale batranii si bolnavii care deveneau povara in permanentele lor deplasari. De regula, ranitilor in razboaie li se dadea lovitura de gratie. Uneori, cei incercuiti, pentru a nu cadea vii in mainile dusmanilor, se omorau reciproc. Asa au pierit cei aproximativ o mie de evrei asediati de romani la Masada. .

Argumente pro eutanasiei
Este o modalitate de a opri suferinta extrema prin care trec unii bonlavi in stadiul terminal si de a le oferi o moarte linistita. De obicei o "moarte buna" este descrisa ca trecerea in nefiinta intr-un mod fara suferinta, ca si cum ai adormi. Mentinerea in viata a unei persoane, mai mult decat durata naturala de viata (de exemplu prin conectarea la aparate), nu este morala.

Exista mari diferente intre modurile in care fiecare vede conceptul de "a trai si a muri in demnitate". Cele mai comune umilinte care ar justifica eutanasia sunt: persoana devine o povara pentru ceilalti, incapacitatea de a mai face fata activitatilor cotidiene, petrecerea ultimei perioade a vietii intr-un spital sau camin. Rudele bolnavului nu ar mai trebui sa indure clipele dificile in care isi vad apropiatii asteptand o moarte lenta si dureroasa. S-ar reduce costurile pentru ingrijirea pacientilor incurabili.

Cainii pot fi purtatori de boli grave, uneori chiar mortale, exemplu fiind virusul turbarii. Indiferent daca este vorba de un caine de rasa sau maidanez, din punct de vedere al iginei, intr-o casa ajunge un caine, nu mai multi. Uneori se ajunge la eutanasie, deoarece nu se strang bani necesari construiri unui adapost civilizat pentru acestia in toate orasele. De multe ori este si vina oamenilor, care trateaza animalele ca pe jucari, cand se plictisesc de acestea, le abandoneaza din nou in strada.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.