Europolis-ul lui Jean Bart sau puzzel-ul etnic al Sulinei

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.80

nivel: Liceu

Drumul creatiei lui Jean Bart este de la articolul de ziar si reportaj, la schita si la nuvela de larga respiratie, incheindu-se cu romanul Europolis, care se tipareste in 1933, fiind prefatat de George Calinescu. Iar la 12 mai, tot in acel an (1933) se stinge din viata.
Europolis , titlul romanului, care a provocat o inutila discutie de polemica literara, este cum nu se poate mai adecvat[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Europolis-ul lui Jean Bart sau puzzel-ul etnic al Sulinei

Drumul creatiei lui Jean Bart este de la articolul de ziar si reportaj, la schita si la nuvela de larga respiratie, incheindu-se cu romanul Europolis, care se tipareste in 1933, fiind prefatat de George Calinescu. Iar la 12 mai, tot in acel an (1933) se stinge din viata.
Europolis , titlul romanului, care a provocat o inutila discutie de polemica literara, este cum nu se poate mai adecvat. Este o mica ironie si o plastica notiune pentru tot aliajul si mozaicul porturilor, in special al porturilor noastre.

Actiunea romanului Europolis se petrece la gurile Dunarii ,, la Sulina, acolo unde batranul Danubiu isi pierde apa si numele in mare", cum spune citatul de pe coperta volumului. Toata aceasta lume cosmopolita, facuta din functionari si naufragiati ai vietii, aventurieri si cautatori de noroc, porniti in voia soartei pe liniile indescifrabile ale destinului, au gasit in Jean Bart un profund si pasionat cunoscator. Tot acel oras instalat peste o asezare de pirati ai Marii Negre, cu stigmatele si misiunea lui, aici pe linia de intersectie a Europei orientale si-a gasit in pana scriitorului o valoroasa realizare.

Afabulatia este simpla si clara, fara afectiuni dramatice si fara eforturi de limbaj, curge in mod firesc ca toata literatura de elita pe care a facut-o scriitorul pana acum.
In cadrul acesta pitoresc pe care-l abordeaza scriitorul cu atata facilitate si prestigiu, se desfasoara tragedia unei familii de greci intalnita in aceasta rascruce a pamantului.
La Sulina ,,acolo unde batranul Danubiu isi pierde si apa si numele in mare" si unde Comisia Europeana a Dunarii, aduce o nota grava, internationala, colonia elena este framantata de un mare eveniment:

Stamati Marulis, patronul cafenelei din fata debarcaderului, primise o scrisoare de la un frate al sau ,Nicola, imbarcat pe vremuri ca marinar pe un vapor francez, si disparut. Se afla acum in America, in Guyana, si fiindca ii murise nevasta si avea numai o fata, avea de gand sa-si vanda totul si sa se intoarca, spre a-si sfarsi zilele langa rudele sale, dupa patruzeci de ani lipsa. Aceasta stire imparte familia in doua tabere, fiecare disputandu-si pe American, si trezeste in toti speranta mare de propasire a portului si comertului, deoarece un intors din America nu putea fi decat milionar. Stamati face pregatiri mari de primire si bancile ii deschid credit larg in vederea colaborarii cu marele capitalist.

Americanul soseste simplu si cu bagaje putine, aducand cu sine pe Evantia, fata nascuta din convietuirea cu o indigena de culoare, precum si o maimuta. E primit cu mare alai si amandoi sunt inconjurati de cele mai mari atentii, fiind acceptati chiar in cercul protocolar si inchis al Comisiunii Europene a Dunarii. In curand Evantia face cunostinta cu ofiterul de marina Neagu, de care se indragosteste. Ii iese insa in cale un alt ofiter, tip de Don Juan, poreclit de aceea si ,,Marchizul de Priola" , un anume Deliu, fost amant al Penelopei, sotia lui Stamati Marulis, frumusete bizantina pe vremuri si neconsolata inca de a-si irosi viata in acest port monoton alaturi de un barbat batran si ursuz.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.