Europa si Uniunea Europeana in lumea contemporana

5x puncte

categorie: Geografie

nota: 10.00

nivel: Liceu

UE—ALTE ORGANIZATII ECONOMICE
Dintre numeroasele organizatii internationale cu character exclusive sau preponderant economic, cele mai apropiate de UE ca obiective sunt NAFTA, MERCOSUR si ASEAN.

UE—NAFTA
NAFTA (Acordul Nord American de Liber Schimb; North American Free Trade Agreement), organizatie international care a luat nastere in doua faze: acordul di[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Europa si Uniunea Europeana in lumea contemporana

UE—ALTE ORGANIZATII ECONOMICE
Dintre numeroasele organizatii internationale cu character exclusive sau preponderant economic, cele mai apropiate de UE ca obiective sunt NAFTA, MERCOSUR si ASEAN.

UE—NAFTA
NAFTA (Acordul Nord American de Liber Schimb; North American Free Trade Agreement), organizatie international care a luat nastere in doua faze: acordul dintre S.U.A. si Canada (1989), la care s-a adaugat si Mexicul (in 1992), intrat in vigoare in 1994, prin care cele trei tari si-au propus eliminarea treptata a restrictiilor privind comertul si investitiile intre tarile membre.

Nasterea acestui bloc regional este, in buna masura, o consecinta a succesului obtinut de UE in procesul integrarii, ajungand sa depaseasca in ultimii ani pentru prima data principal putere economica a lumii, S.U.A. Ca urmare, marea putere de dincolo de Atlantic a initiat aceasta organizatie, ba maim ult viseaza extinderea si la nivelul intregului continent si constituirea AFTA (American Free Trade Agreement/Acordul American de Liber Schimb).

NAFTA inglobaza doua tari dezvoltate (S.U.A. si Canada) si una in dezvoltare (Mexic), cu mari diferente in privinta nivelului de dezvoltare economica. Spre deosebire de alte asemenea organizatii, toate tarile membre sunt bogate in resurse natural, inclusive cele de hidrocarburi, atat de importante azi.

Relatia UE-NAFTA, cu veche traditie intre tarile aflate de o parte si de alta a Atlanticului, este in prezent benefice pentru ambele parti, fiind practice o relatie intre tari apartinand aceluiasi puternic bloc militar, NATO, doar Mexicul nefacand parte din acesta. Cele doua blocuri se aseamana, de altfel, in privinta mai multor indicatori: ca populatie, PIB total, PIB per locuitor.

UE-MERCOSUR
MERCOSUR/MERCOSUL (Piata Conului Sudic; Mercado Comun del Sur/Mercado Comun do Sul), infiintata in 1991 si intrata in vigoare patru ani mai tarziu, grupeaza patru tari sud-americane (Argentina, Brazilia, Paraguay si Uruguay) si are drept obiectiv principal realizarea unei zone de liber schimb. Acest obictiv este usor de realizat decat in cazul altor organizatii similar, latino-americane sau de pe alte continente, intrucat cele patru tari se aseamana foarte mult din punct de vedere economic: un PIB per locuitor similar (doar Parguayul avandu-l mai scazut) si contributia esentiala a serviciilor (peste 55%) la cererea PIB.

MERCOSUR este un important furnizor de produse pentru UE, mai ales materii prime si material (menereuri de fier si neferoase, lemn, inclusive lemn pretios), produse agro-alimentare (cafea, fructe tropicale, zahar uleiuri vegetale etc.), produse agro-alimentare (cafea, fructe tropicale, zahar, uleiuri vegetale etc.). La randul eu, UE exporta aici mai ales autovehicule, produse electronice si electrotehnice, echipamente industrial, produse de lux etc.

UE-ASEAN
ASEAN (Asociatia Natiunilor Unite din Asia de Sud-Est; Association of South East Asian Nationa) a luat nastere in 1968, grupand initial cinci membri (Filipine, Indonezia, Malaysia, Singapore si Thailanda), ulterior aderand alte cincitari: Brunei, Cambodgia, laos, Myanmar si Vietnam.

ASEAN ocupa Peninsula Indochina si unele arhipelaguri din apropiere (Arhipelagul Indonezian, Arhipelagul Flipinez), avand o intindere doar cu putin mai mare decat UE. Are un relief predominant muntos, dar cu altitudini maxime mai ridicate decat UE(5881m in Vf. Hkakabo Razi din Myanmar, si 5030 m in Vf. Puncak Jaya, din indonezia), la care se adauga podisul si campiile. Ca urmare a pozitiei geografice are o clima total diferita de cea a UE, respective tropical si subtropicala.

Spre deosebire de alte asociatii similar, ASEAN are abiective mult mai ambitioase, apropiindu-se astfel foarte mult de UE;
- Accelerarea, prin actiuni commune, a cresterii economice, a progresului social si a dezvoltarii cultural in regiune;
- Promovarea pacii si a stabiltatii in zona, cooperare active si asistenta mutual im problem de interes comun (economice, sociale, cultural etc.);
- Colaborarea in vederea folosirii cat mai complete a capacitatilor industrial si a potentialului agricol;
- Echilibrarea relatiilor comerciale.

ASEAN are deja realizari notabile, intre care:
- Stabilirea zonei de liber schimb, incepand cu anul 1993;
- In vederea prevenirii oricarei forme de ingerinta externa au fost create ZOPFAN (Zona de pace, libertate si neutralitate) si SEANWFZ (Zona libera de arme nucleare in Asia de Sud-Est)
- ASEAN se inscribe intre cele mai dinamice ansambluri regional de pe Glob din punct de vedere economic (ritm de crestere 4-8% anual), la concurenta cu Asia de Est (Japonia , R.P. Chineza, Coreea de sud). Spre deosebire de UE, aproape toate tarile membre ASEAN au inca cea mai mare parte a populatiei ocupate in agricultura si industrie, aceste sectoare avand si principal contributie la crearea PIB, cu exceptia unor ,, dragoni asiatici’’ (Singapore, Thailanda, Indonezia) si a ministrului Brunei.

Principalele caracteristici economice ale ASEAN sunt:
- Unul dintre cele mai ridicate ritmuri de crestere economica de pe Glob, reflectat in dublarea PIB total in mai putin de 10 ani, fiind in prezent de peste 850mil.$, oricum foarte redus in comparative cu cel UE (raportul fiinde de 1:16!)
- Detine monopolul de zacaminte se straniu (metal foarte cautat pe piata mondiala) si asigura 2/5 din productia totala a acestuia (o buna parte fiind exportata in UE), la care se adauga alte minereuri neferoase, hidrocarburi (Indonezia si Brunei fiind producatori reprezentativi);
- Industria prelucratoare, in curs de diversificare, se impune mai ales in domeniul electric si electritehnic, gratie ,, dragonilor asiatici’’(Singapore, Malaysia, Indonezia s.a.)—fiind un concurrent important al UE!--, petrochimie (aceleasi tari), unele produse textile si alimentare;
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.