Europa libera - Asasinate la comanda

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 10.00

nivel: Liceu

"Marele arhitect", numele de cod al lui Nicolae Ceausescu, ordona lichidarea ziaristilor de la Europa Libera. 700 de ofiteri de securitate primesc misiunea sa aduca la tacere vocile cele mai critice la adresa regimului. Mor, unul dupa altul, in cativa ani, patru directori ai postului: Petru Bunescu, Noel Bernard, Radu Gorun si Vlad Georgescu. Ziaristii Cornel Chiriac si Emil Georgescu sunt injungh[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Europa libera - Asasinate la comanda

"Marele arhitect", numele de cod al lui Nicolae Ceausescu, ordona lichidarea ziaristilor de la Europa Libera. 700 de ofiteri de securitate primesc misiunea sa aduca la tacere vocile cele mai critice la adresa regimului. Mor, unul dupa altul, in cativa ani, patru directori ai postului: Petru Bunescu, Noel Bernard, Radu Gorun si Vlad Georgescu. Ziaristii Cornel Chiriac si Emil Georgescu sunt injunghiati. Emil Hurezeanu, fost ziarist la Radio Europa Libera, descrie mecanismul terorii care lovea de la Bucuresti redactia din Munchen. "Jurnalul National" a declansat cea mai mare investigatie jurnalistica facuta vreodata despre asasinatele de la Europa Libera. Echipele noastre au mers la Munchen, au cautat in arhivele Securitatii la Bucuresti, au intervievat supravietuitori in Cehia, Germania, Statele Unite si Romania.

EMIL HUREZEANU
Aici, Radio Europa Libera
Presedintele Iliescu a acceptat in discursul lui la decorarea Europei Libere, in noiembrie 2001, sa vorbeasca despre conditiile suspecte in care au disparut directori si ziaristi ai postului pe care i-a calificat drept patrioti. Aceasta ne face sa credem ca exista mai multe informatii. "Europa Libera" a fost o operatiune prin excelenta de "soft power", cum o numeste astazi politologul american Joseph Nye. Adica puterea de convingere a puterii care este America. S-a infiintat la inceputul anilor '50, cand America era calare pe toti caii.

Dar tara care se resemnase cu impartirea Europei prin Cortina de Fier. In martie 1947, doctrina Trumann consfinteste aceasta impartire a Europei. Romania, ca de altfel toate 24124g611y celelalte tari est-europene, cade in partea sovietica a lumii. Atunci, America s-a bazat pe asa-zisa politica de "containement ", de indiguire: asta este lumea sovietica, asta este lagarul comunist, nu dam inapoi, dar nici nu-l lasam sa se extinda. Cortina de Fier este si simbolul Occidentului, nu numai al Europei rasaritene.

Razboiul rece si propaganda alba
La inceputul anilor '50, presedintele Eisenhower inventeaza instrumentul propagandei albe. Ceea ce numim astazi "soft power". "Hard power" este puterea militara. Globalizarea insasi este un triumf al "soft power"-ului. In 1953, Europa Libera isi deschide operatiunea la Munchen, cu doua-trei departamente si Radio Libertatea, care emitea pentru Rusia si pentru celelalte republici sovietice. Este un post care apare in virtutea ratiunilor razboiului rece: nu va exista un razboi frontal intre comunism si Occident atat timp cat puterea militara este relativ egala.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.