Europa: lectia de geopolitica a secolului XX

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.61

nivel: Liceu

O alta problema a Europei: deficitul din ce in ce mai mare de forta de munca. Se impune ca Europa sa gaseasca o strategie de crestere demografica. Sa va dau cateva cifre graitoare: Rusia descreste demografic,. de la 143 de milioane prin 1997, la 120-125 in 2050. Beneficiarii? Chinezii, care deja sunt in numar de 6-10 milioane in Siberia. La sud de Rusia, in Asia Centrala, traiesc cam 55 de milioan[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Europa: lectia de geopolitica a secolului XX

O alta problema a Europei: deficitul din ce in ce mai mare de forta de munca. Se impune ca Europa sa gaseasca o strategie de crestere demografica. Sa va dau cateva cifre graitoare: Rusia descreste demografic,. de la 143 de milioane prin 1997, la 120-125 in 2050. Beneficiarii? Chinezii, care deja sunt in numar de 6-10 milioane in Siberia. La sud de Rusia, in Asia Centrala, traiesc cam 55 de milioane de musulmani. Iar o presiune.

Turcia va ajunge cam la 100 de milioane, in 2050. E atunci de inteles de ce Europa s-a gandit sa inceapa negocierile cu Turcia - si pentru a da un semnal coerent lumii musulmane - exista posibilitati de integrare, de aderare la mari regiuni, de dezvoltare constanta.Solutia este intotdeauna folosirea materiei cenusii a europenilor - sursa inepuizabila. Folosirea tehnologiilor ecologice solare, eoliene, folosirea hidrogenului... Important este sa se creeze mecanisme pentru sprijinirea implementarilor acestora.

unii analisti ziceau ca porumbul (si fasolea lor iute) va fi singura speranta de salvare a fermierilor mexicani, falimentati de NAFTA (si asta datorita etanolului). interesanta si chestia cu rapita, parca il aud pe personajul lui Caragiale cu rapita.:)Reevnind la marile probleme ale Europei, o problema structurala, poate cea mai importanta acum, e cea de organizare interna.

Europa continua sa fie structurata pe doua etaje, etajul economic, organizat federal, integrat, consolidat prin introducerea monedei unice, si etajul politic, in continuare organizat ca o confederatie. Bruxelles e noul centru de putere, e drept, dar o putere inca schioapa, care nu a reusit, de pilda, in Tratatul de la Lisabona sa impuna nici simboluri supranationale ca steagul si imnul Europei (desi 16 dintre state am afirmat ca vor continua sa le foloseasca).

Cand ajung la problema cedarii din puterea politica statala, statele membre UE nu se mai inteleg. Va aduceti aminte de esecul Constitutiei, de discutiile intense de la Lisabona, pana la semnare. Polonia a insistat sa aiba dreptul sa temporizeze aplicarea unor legi comunitare, Italia a mai vrut un vot in parlament, ceea ce a dus la un compromis:

Presedintele Parlamentului nu va mai avea voie sa voteze decat in situatii exceptionale, asta pentru a nu ridica numarul parlamentarilor deja stabilit, de 750. pana si Bulgaria a insistat asupra numelui monedei unice. Si noi am insistat ... sa tacem. Dovada, exemplele de mai sus, ca etajul politic va fi greu de integrat.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.