Europa de Nord

3x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.80

nivel: Liceu

Gravitatia naturala si mentala catre bazinul baltic, conexiunile intense cu tarile nordice permit atasarea la aceasta regiune si a litoralului estic al Marii Baltice (ce apartine Letoniei, Lituaniei si Estoniei). Europa Nordica are o suprafata de 1 336 984 km2 si o populatie de 26 028 000 locuitori. Pe de alta parte, sectorul estic al Khareliei si Peninsula Kola, din punct de vedere natural (pana [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Europa de Nord

Gravitatia naturala si mentala catre bazinul baltic, conexiunile intense cu tarile nordice permit atasarea la aceasta regiune si a litoralului estic al Marii Baltice (ce apartine Letoniei, Lituaniei si Estoniei). Europa Nordica are o suprafata de 1 336 984 km2 si o populatie de 26 028 000 locuitori. Pe de alta parte, sectorul estic al Khareliei si Peninsula Kola, din punct de vedere natural (pana in anul 1940 au apartinut si geopolitic) apartinatoare la Feno-Scandia, sunt polarizate de catre spatiul rus, integrate fiind acestei entitati teritoriale.

Regiunea se suprapune, genetic, in exclusivitate structurilor vechi, paleozoice, ale Scandinaviei (caledoniene) si precambriene (Scutul Baltic). Morfologic, se detaseaza doua unitati majore, respectiv Muntii Scandinaviei si Podisul Nordic, larg desfasurat an Suedia si Finlanda. Catena montana a Alpilor Scandinaviei, desi prezinta altitudini mijlocii (altitudinea maxima este de 2469 m, in varful Galdhopiggen) are un important impact climatic prin rolul de bariera in calea influentelor oceanice venite dinspre vest, precum si un impact peisagistic, altitudinea, corelata cu latitudinea ridicata, determinand o pregnata pecete a reliefului glaciar (inclusiv prezenta a unor mici calote somitale).

In plan major, fragmentarea este redusa datorita nivelarii puternice si indelungate; la nivel de detaliu, se pune in evidenta un grad de fragmentare destul de accentuat, impus de prezenta depresiunilor de excavatie glaciara, morene, vai glaciare, praguri (eskere) etc. In calcarele paleozoice au fost sculptate pesteri de dimensiuni reduse, lipsite de speleoteme.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.