Europa Nordica

3x puncte

categorie: Geografie

nota: 8.09

nivel: Facultate

Regiunea se suprapune, genetic, in exclusivitate structurilor vechi, paleozoice, ale Scandinaviei (caledoniene) si precambriene (Scutul Baltic). Morfologic, se detaseaza doua unitati majore, respectiv Muntii Scandinaviei si Podisul Nordic, larg desfasurat an Suedia si Finlanda. Catena montana a Alpilor Scandinaviei, desi prezinta altitudini mijlocii (altitudinea maxima este de 2469 m, in varful Ga[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Europa Nordica

Regiunea se suprapune, genetic, in exclusivitate structurilor vechi, paleozoice, ale Scandinaviei (caledoniene) si precambriene (Scutul Baltic). Morfologic, se detaseaza doua unitati majore, respectiv Muntii Scandinaviei si Podisul Nordic, larg desfasurat an Suedia si Finlanda. Catena montana a Alpilor Scandinaviei, desi prezinta altitudini mijlocii (altitudinea maxima este de 2469 m, in varful Galdhopiggen) are un important impact climatic prin rolul de bariera in calea influentelor oceanice venite dinspre vest, precum si un impact peisagistic, altitudinea, corelata cu latitudinea ridicata, determinand o pregnata pecete a reliefului glaciar (inclusiv prezenta a unor mici calote somitale).

In plan major, fragmentarea este redusa datorita nivelarii puternice si indelungate; la nivel de detaliu, se pune in evidenta un grad de fragmentare destul de accentuat, impus de prezenta depresiunilor de excavatie glaciara, morene, vai glaciare, praguri (eskere) etc. In calcarele paleozoice au fost sculptate pesteri de dimensiuni reduse, lipsite de speleoteme.Repartitia inegala a celor doua forme de relief face ca Norvegia sa fie catalogata o tara muntoasa, in timp ce Finlanda si Suedia sa fie dominate de podisuri.

Campiile sunt slab reprezentate in zonal litorala sudica si cea estica, prezinta un aspect valurit cauzat de conservarea vestigiilor morfologiei glaciare, indeosebi a valurilor de morene si a depresiunilor de subsapare.Clima este principalul factor in evolutia peisajului nord-european, ale carui valente sunt imprimate de catre latitudinea, subpolara. Totusi, Curentul Golfului induce cea mai pregnanta anomalie climatica europeana relevata printr-un climat bland si umed, care in vestul Norvegiei depaseste Cercul Polar catre nord. Alpii Scandinaviei (prin rolul lor de baraj orografic) imprima o continentalizare climatica brusca (reducerea spre est a precipitatiilor de la 1500-2000 mm/an la 300-400 mm/an in Podisul Finlandez).

Cresc, de asemenea amplitudinile termice (peste 250 C) si durata stratului de zapada (4-6 luni/an) cu implicatii si restrictii, directe, in agricultura.Hidrografia se impune in primul rand prin prezenta marilor pe trei din cele patru fatade. Ca urmare, se inregistreaza o larga deschidere catre oceanul planetar, reflectata favorabil in economie si transporturi. Retelele hidrografice sunt scurte (singurul rau ce depaseste 500 km este Glomma), urile fiind dese si cu debite mari si constante.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.