Europa Centrala

3x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.96

nivel: Gimnaziu

Romania

Se dispune in sud-estul Europei centrale prezentand tarm la Marea Neagra.Este un stat mijlociu cu o suprafata de 238.000 km .
Vecini: -nord-sud-est- Ucraina
-est-Republica Moldova
-vest-Ungaria
-sud-vest-Serbia si Muntenegru
-sud-Bulgaria

Re[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Europa Centrala

Romania

Se dispune in sud-estul Europei centrale prezentand tarm la Marea Neagra.Este un stat mijlociu cu o suprafata de 238.000 km .
Vecini: -nord-sud-est- Ucraina
-est-Republica Moldova
-vest-Ungaria
-sud-vest-Serbia si Muntenegru
-sud-Bulgaria

Relieful :este variat,dispus in trepte concentrice:centru-Depreiunea Transilvaniei,Muntii Carpati,dealuri si podisuri,iar spre exterior campii.Muntii batrani:Muntii Dobrogei de Nord,Munti tineri:Alpini,Carpati in cadrul carora :Carpatii Occidentali,Meridionali,Orientali.Altitudinea maxima o atinge Muntii Fagarasi,Varful Moldoveanu 2.544 m .Muntii Carpati sunt munti de incretire ,insa in partea vestica a Carpatilor Orientali intalnim vulcani stinsi(cei mai inalti munti vulcanici,Muntii calimani).
Podisurile sunt:-Podisul Moldovei
-Podisul Dobrogei
-Podisul Getic si Mehedinti
-Podisul Transilvaniei.

Zonele deluroase sunt reprezentate prin Subcarpatii dispusi in exteriorul Carpatilor Meridionali, si dealurile de vest care marginesc carpatii Occidentali;Campia Romana si Campia de vest.
Clima: etse temperat-continental cu patru anotimpuri cu precipitatii scazute(640 l m ),vanturi cu character neregulat.
Hidrografia: prin partea sudica trece Dunarea,gurile de varsare pe teritoriul Romaniei, formand o Delta.Principalii afluienti:Siret,Olt,Mures.
Vegetatia:fauna si solurile sunt variate.Stepa,in zonele de campie,paduri de foioase,deal si podis,paduri de conifere in zonele montane si vegetatia alpina pe culmile cele mai inalte.

Socio-Economic:22.000.000 de locuitori,densitate 91 locuitori pe km,raspandita inegal,cea mai mare parte,traind in zonele joase.Capitala tarii este Bucuresti cu 2.000.000 de locuitori,loc strabatur de Dambovita.Ea este o metropola a Europei.Populatia este urbana reverend,circa 55% la oras.
Resursele naturale: sunt mici:petrol,carbuni,gaze naturale,minereuri,aur, argint,larosia montana(Muntii Apuseni).Este un stat industrial agrar in curs de dezvoltare.Se cultiva cereale si plante tehnice.Are toate tipurile de transporturi.

Elvetia

Populatia 7.1 milion de locuitori.Suprafata este de 41.293 km.Capitala este Berna.
Vecini:-nord-Germaia
-sud-Italia
-est-Austria
-vest-franta

Clima:este temperat-continentala,cu ierni reci,veri moderate si precipitatii bogate.In muntii inalti climatul este tipic alpin,cu ierni lungi si aspre si precipitatii bogate,indeosebi sub forma de zapada.
Hdrografia:are o retea hideografica bogata,raurile indreptandu-se spre patru mari:Marea Nordului(fluviul Rin),marea Neagra(Innul,afluent al Dunarii),Marea Mediterana(Ronul) si Marea Adrianica(Ticino,afluent al Padului).Elvetia are si numeroase lacuri glaciare,formate in vechile vai ale ghetarilor,cum ar fi :Geneva,Constanta,Zürich.

Relieful: Elvetia are altitudinea medie cea mai ridicata din Europa,muntii ocupand peste 70% din intinderea sa.Cei mai importanti munti sunt Muntii Alpi,care sunt masivi si inalti,culminand la peste 4.600m.
Vegetatia:naturala este dominate de paduri,care acopera o treime din suprafata tarii,si de pasuni.La altitudini de peste 3.000m,vegetatia este rara.
Populatia:Sporul natural este pozitiv si o ponder redusa.Densitatea populatiei este ridicata.In Elvetia exista patru limbi oficiale:reto-romana,germana,franceza,italiana.

Resursele naturale:are resurse minerale sarace,singurele bogatii fiind de fapt,cele de suprafata;paduri,pasuni si potentialul hidroenergetic.
Agricultura:este una din cele mai performante de pe glob si este specializata in cresterea animalelor mari pentru lapte si carne(renumitele vaci elvetiene).
Transporturi:are toate tipurile tansporturi.
Turismul: este foarte dezvoltata din punc de vedere turistic.Principalele atractii turistice sunt statiunile montane si de sporturi de iarna,sezon prelungit de schi.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.