Europa - relief, clima

7x puncte

categorie: Geografie

nota: 10.00

nivel: Facultate


Clima este principalul factor in evolutia peisajului nord-european, ale carui valente sunt imprimate de catre latitudinea, subpolara. Totusi, Curentul Golfului induce cea mai pregnanta anomalie climatica europeana relevata printr-un climat bland si umed, care in vestul Norvegiei depaseste Cercul Polar catre nord. Alpii Scandinaviei (prin rolul lor de baraj orografic) imprima o continental[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Europa - relief, clima


Clima este principalul factor in evolutia peisajului nord-european, ale carui valente sunt imprimate de catre latitudinea, subpolara. Totusi, Curentul Golfului induce cea mai pregnanta anomalie climatica europeana relevata printr-un climat bland si umed, care in vestul Norvegiei depaseste Cercul Polar catre nord. Alpii Scandinaviei (prin rolul lor de baraj orografic) imprima o continentalizare climatica brusca (reducerea spre est a precipitatiilor de la 1500-2000 mm/an la 300-400 mm/an in Podisul Finlandez). Cresc, de asemenea amplitudinile termice (peste 250 C) si durata stratului de zapada (4-6 luni/an) cu implicatii si restrictii, directe, in agricultura.

Hidrografia se impune in primul rand prin prezenta marilor pe trei din cele patru fatade. Ca urmare, se inregistreaza o larga deschidere catre oceanul planetar, reflectata favorabil in economie si transporturi. Retelele hidrografice sunt scurte (singurul rau ce depaseste 500 km este Glomma), urile fiind dese si cu debite mari si constante.Prima consecinta importanta este potentialul hidroenergetic apreciabil, valorificat intens, mai ales prin dezvoltarea unor industrii energofage (aluminiu). Retele de scurgere cu densitati mari definesc teritoriul Suediei si Finlandei.

Lacurile suedeze sunt de dimensiuni apreciabile si cantoneaza mari rezerve de apa dulce (Vanern 5585 km2, Vattern 1899 km2 Malaren 1140 km2), asemeni celor finlandeze (Saimaa 4400 km2, Paijanne 1090 km2, Inari 1000 km2). Finlanda si Suedia detin un numar impresionant de lacuri cu diametre mai mari de 200 m (dupa unele surse numarul lor se ridica la cifra de 455 000, respectiv 96 000. Vegetatia constituie oglinda fidela a climatului. Asociatiile forestiere ocup peste 60% din suprafata Finlandei si 50% din Suedia.

Rezulta mari rezerve de lemn de calitate superioara, specifice taigalei nordice, precum si un echilibru environmental deosebit. In nordul regiunii se dezvolta tundra si silvotundra, in centru, taigaua formata din pin (55%), molid (30%), mesteacan (15%) etc. Partea sudica a Suediei este acoperita de paduri de foioase in amestec cu conifere.
Fauna releva un diapazon compozitional dominat de speciile climatului rece (ren, urs polar, vulpe polara, marmota) si cele cu ecotopul suprapus taigalei (elan, cerb, urs, zibelina, caprior, lemingi, alunar, castor, vulpe argintie etc).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.