Europa - regiuni si tari

3x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.37

nivel: Liceu

Polonia

Face parte din Europa centrala,prezentand tarm la Marea Baltica.Este limitata est-vest aproximativ de fluviile Oderul(vest) si Vistula(est).
Vecini:-nord-Federatia Rusa si Lituania
-est-Belarus si Ucraina
-sud-Cehia si Slovacia
-vest-Germania

Relief:este variat,insa treapta joasa[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Europa - regiuni si tari

Polonia

Face parte din Europa centrala,prezentand tarm la Marea Baltica.Este limitata est-vest aproximativ de fluviile Oderul(vest) si Vistula(est).
Vecini:-nord-Federatia Rusa si Lituania
-est-Belarus si Ucraina
-sud-Cehia si Slovacia
-vest-Germania

Relief:este variat,insa treapta joasa prezinta pondere mai mare.Treapta intermediara este ocupata de podisuri si dealuri.Podisurile sunt reprezentate in doua : -Podisul Poloniei Mici -Podisul Lublin. Zoma deluroasa este formata din Subcarpatii Poloniei.Intre unitatile de podis si Subcarpati apare o zona depresionala precarpatica.Treapta inalta este reprezentata de munti.

Clima:este de tranzitie de la temperat oceanic (nord) spre temperat continental in partea sudica si estica. Hidrografia: este bine reprezentata cu numeroase rauri ce izvorasc din zona inalta,majoritatea indreptandu-se avand directia spre Marea Baltica.Fluvii:Oder si Vistula,intre acestea sunt canale navigabile. Vegetatia:paduri de foioase,in sud,paduri de conifere.Este inlocuita de culturi agricole,asezari omenesti.

Ungaria

Face parte din Europa centrala avand o suprafata de circa 93.000 km.Fiind un stat mic din punct de vedere al teritoriului.
Vecini:-nord-Slovacia
-nord-est-Ucraina
-est-Romania
-sud-Iugoslavia
-sud-vest-Croatia
-vest-Austria

Relieful: este predominat jos reprezenta prin campii.Partea estica poarta numele de campia Tisei,Alfeod, iar partea nord-vestica Alfeoldul mic sau Ist Alfeold.Relieful inalt este reprezentat prin culmi muntoase,vechi,cu altitudini sub 1.000 m . :Muntii Buda,Muntii Matra,Muntii Bakang,MuntiiMecsek.

Clima:este de trenzitie dar cu influiente mai mult continentala. Hidrografia: este dominate de Dunare si Tisa.Un lac, ramasite a unei foste mari:Lacul Balton. Vegetatia: este reprezentata de stepa si silvostepa.In zonele inalte,paduri de foioase.

Populatia:este in jur de 10.000.000 locuitori,densitastea fiind de circa 115 locuitori pe km .Sporul natural este negativ,cea ce determina o stagnare,chiar o usoara descrestere a populatiei.Limba vorbita face parte din grupa “alte limbi”.Capitala tarii este orasul Budapesta cu 2.000.000 de locuitori.Prezinta doua locuri Buda si Pesta separate de Dunare.

Resurse naturale: Din punc de vedere economic,este un stat industrial agrar,industria este axata pe industria energetica,metalurgia neferoasa,in special producatoare de aluminiu.Principala bogatie este bauxita,industria constructoate de masini. Agricultura: este axata pe cultura plantelor si cerealelor.
Romania

Se dispune in sud-estul Europei centrale prezentand tarm la Marea Neagra.Este un stat mijlociu cu o suprafata de 238.000 km .Vecini: -nord-sud-est- Ucraina
-est-Republica Moldova
-vest-Ungaria
-sud-vest-Serbia si Muntenegru
-sud-Bulgaria

Relieful :este variat,dispus in trepte concentrice:centru-Depreiunea Transilvaniei,Muntii Carpati,dealuri si podisuri,iar spre exterior campii.Muntii batrani:Muntii Dobrogei de Nord,Munti tineri:Alpini,Carpati in cadrul carora :Carpatii Occidentali,Meridionali,Orientali.Altitudinea maxima o atinge Muntii Fagarasi,Varful Moldoveanu 2.544 m .Muntii Carpati sunt munti de incretire ,insa in partea vestica a Carpatilor Orientali intalnim vulcani stinsi(cei mai inalti munti vulcanici,Muntii calimani).

Podisurile sunt:-Podisul Moldovei
-Podisul Dobrogei
-Podisul Getic si Mehedinti
-Podisul Transilvaniei.

Zonele deluroase sunt reprezentate prin Subcarpatii dispusi in exteriorul Carpatilor Meridionali, si dealurile de vest care marginesc carpatii Occidentali;Campia Romana si Campia de vest. Clima: etse temperat-continental cu patru anotimpuri cu precipitatii scazute(640 l m ),vanturi cu character neregulat. Hidrografia: prin partea sudica trece Dunarea,gurile de varsare pe teritoriul Romaniei, formand o Delta.Principalii afluienti:Siret,Olt,Mures.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.