Europa - generalitati

7x puncte

categorie: Geografie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Conceptiile cu privire la distribuirea teritoriilor si a tarilor in cele trei categorii de "Orient" sunt diferite in literatura romana, fata de literatura europeana.
Definitia Orientului Apropiat
Prin Orientul Apropiat se intelege un ansamblu de state si teritorii riverane Mediteranei orientale (Turcia, Siria, Liban, Israel, Egipt si uneori Iordania si statele Golfului Persic). In Di[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Europa - generalitati

Conceptiile cu privire la distribuirea teritoriilor si a tarilor in cele trei categorii de "Orient" sunt diferite in literatura romana, fata de literatura europeana.
Definitia Orientului Apropiat
Prin Orientul Apropiat se intelege un ansamblu de state si teritorii riverane Mediteranei orientale (Turcia, Siria, Liban, Israel, Egipt si uneori Iordania si statele Golfului Persic). In Dictionarul Enciclopedic Roman, prin Orientul Apropiat se intelege o regiune ce cuprinde tarile din vestul Asiei si nord-vestul Africii (Turcia, Siria, Liban, Egipt, Israel, pana la Yemen, inclusiv Sudanul).

In conceptia actuala, care incepe sa fie admisa si in tara noastra, din Orientul Mijlociu, fac parte: Siria, Egiptul, Israelul, Libanul, Iordania; limita rasariteana a acestei regiuni poate fi extinsa pana la Iran exclusiv, iar dupa unele surse inglobeaza Iranul si Afganistanul.
In concluzie, daca in Orientul Apropiat nu includem tari europene, acesta ar fi constituit din Turcia si tara transcaucaziana Armenia; in orice caz, in prezent, conceptul de Orient Apropiat devine unul perimat, Turcia considerandu-se din ce in ce mai mult o tara europeana (doreste includerea in Uniunea Europeana).

In clasificarea diferitelor parti ale Orientului (India si Pakistanul) nu sunt incluse in nici o categorie. Extremul Orient este o notiune foarte bine definita (include China, Coreea, Japonia, partea extrem rasariteana a Rusiei, Filipine, precum si statele din Peninsula Indochina.Situatia actuala a continentelor permite evidentierea unor asemanari clare intre continentele nordice si intre cele sudice, care este rodul evolutiei paleogeografice.Evolutia paleogeografica a continentelor a fost surprinsa cel mai complet de catre Alfred Wegener, in anul 1912, in teoria derivei continentale.

In sinteza, teoria se prezinta astfel: cu milioane de ani in urma, exista un singur continent, Pangaea, care era inconjurat de un mare ocean, Panthalasa. Existenta Pangaeii este demonstrata de numeroasele specii de plante si animale continentale, comune tuturor continentelor la sfarsitul paleozoicului (permian) si inceputul mezozoicului (triasic). Ulterior, Pangaea s-a fragmentat in doua mari blocuri continentale, unul nordic, Laurasia si unul sudic, numit Gondwana. La o noua fragmentare (cu circa 180 milioane ani in urma), prin fragmentarea Laurasiei, s-au format continentele nordice (Europa, America de Nord, Asia fara India), iar prin fragmentarea Gondwanei, s-au format (India, Africa, America de Sud, Antarctica, Australia).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.