Europa

3x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.97

nivel: Facultate

. Europa centrala si estica cunoaste, in schimb, mari variatii de temperatura: veri deosebit de calduroase si ierni aspre si foarte reci. Tinuturile din jurul Marii Meditarane se bucura de veri uscate si fierbinti si ierni mai blande.
Aproape fiecare coltisor al continentului, cu exceptia reliefului stancos si a putinelor zone complet nefertile, a fost modelat de mana omului; fie ca l-a cul[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Europa

. Europa centrala si estica cunoaste, in schimb, mari variatii de temperatura: veri deosebit de calduroase si ierni aspre si foarte reci. Tinuturile din jurul Marii Meditarane se bucura de veri uscate si fierbinti si ierni mai blande.
Aproape fiecare coltisor al continentului, cu exceptia reliefului stancos si a putinelor zone complet nefertile, a fost modelat de mana omului; fie ca l-a cultivat cu cereale, legume si fructe, fie ca l-a transformat in pasiuni fertile sau l-a impanzit cu orase si mari metropole, sosele, aeroporturi, mine sau fabrici.

Europa este foarte dens populata, mai ales in regiunile de ses din zona occidentala a continentului, unde marile orase industriale s-au dezvoltat unul langa altul.
Tarile din partea de est a Europei, in general, nu sunt atat de prospere ca acelea din vestul continentului. O data cu destramarea fostei Uniuni Sovietice, recent, mai multe tari din estul Europei s-au divizat state mai mici.

Norvegia, Suedia si Danemarca sunt, de obicei, grupate sub numele de Tarile Scandinave. Impreuna cu Finlanda si Islanda, acestea sunt tarile Europei de nord. Toate exceptand Danemarca, ating la extremitatea lor nordica zona polara (Arctica). Aici se gaseste asa-zisa ''impartire a soarelui de la miezul noptii'', numita pe buna dreptate asa, deoarece, in lunile de vara, soarele nu apune niciodata. In regiunea tundrelor din nordul indepartat se inregistreaza recorduri negative de temperatura, in schimb zona de coasta a Norvegiei este scaldata de cureni calzi, provenind din apele tropicale, care asigura ierni blande.

Munti inalti strabat Peninsula Scandinavica, de la nord spre sud, ca o adevarata coloana vertebrala, largindu-se apoi, cuprinzand aproape intreaga Norvegie de sud. Pe coasta de vest, limbi de mare, lungi si adanci, numite fiorduri, patrund in vaile scobite de ghetari. Spre est, versanti impaduriti strabat tinutul pana la Golful Botnic. Atat in Suedia, cat si in Finlandia, zeci de mii de lacuri s-au format in adanciturile sapate de ghetari, iar gheata, topindu-se cu timpul, a umplut bazinele astfel formate cu apa.

Cele mai fertile terenuri din tarile scandinave se gasesc in Danemarca si in extremitatea sudica a Suediei. In fermele din aceste zolne se cresc turme mari de vite, porci si pasari de curte si se cultiva cereale. Pescuitul este de importanta vitala pentru locuitorii Islandei Si Norvegiei, timp ce exploatarile forestiere si industria prelucratoare a lemnului, prospera mai ales in Suedia si Finlanda. Otelul suedez este renumit in intreaga lume. In Suedia se produc masini, unelte, avioane si automobile. Dincolo de Marea Baltica se gasesc cateva tari mai mici: Estonia, Letonia si Lituania.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.