Euro - moneda unica europeana

3x puncte

categorie: Economie

nota: 9.00

nivel: Facultate

Nu se stie daca avantajele economice ale euro depasesc ca importanta riscurile implicate de socurile economice si instabilitatea politica. Marele pariu pe care si l-au asumat liderii Uniunii Europene este acela ca Europa moderna intra intr-o noua era de adaptare si flexibilitate, care asigura succesul uniunii monetare. [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Euro - moneda unica europeana

Nu se stie daca avantajele economice ale euro depasesc ca importanta riscurile implicate de socurile economice si instabilitatea politica. Marele pariu pe care si l-au asumat liderii Uniunii Europene este acela ca Europa moderna intra intr-o noua era de adaptare si flexibilitate, care asigura succesul uniunii monetare. Este o dovada de naivitate sa afirmi ca un colaps complet al euro este imposibil numai pe baza faptului ca acest lucru nu este prevazut in Tratatul asupra Uniunii Europene. Cu toate acestea, sansele unui colaps complet al Uniunii Economice si Monetare sunt extreme de mici.
Puterea euro este determinate de o varietate de factori. Acestia include nivelul general al stabilitatii economice si politice, stabilitatea fiscala, balanta contului unic, ratele inflatiei si ale dobanzilor si utilitatea euro ca moneda international de rezerva.
Euro a devenit o importanta international de rezerva , nu in ultimul rand in virtutea faptului ca toate devizele interioare din zona euro indifferent de locul in care sunt detinute, au fost convertite automat in euro la data de 1 ianuarie 1999. Este insa improbabil ca euro va reprezenta o provocare serioasa pentreu dolarul american in viitorul apropiat.
Stabilitatea euro este cel putin la fel de importanta ca puterea lui. Deoarece euro transforma zona euro din 11 natiuni mici si deschise intr-o economie larga si inchisa, este probabil ca Banca Centrala Europeana ca adopta o politica de “neglijare benigna” fata de alte monede, cum ar fi dolarul american. Acest lucru poate duce in cele din urma la o instabilitate asemanatoare cu cea inregistrata pe pietele de dolari americani. Primi cativa ani de circulatie a euro au fost deosebit de imprevizibili, deoarece Uniunea Economica si Monetara insasi ramane inconjurata de incertitudine.
Euro revolutioneaza in multe moduri pietele europene de afaceri. Cel mai important este ca noua moneda reduce diversitatea financiara, conditioneaza expansiunea pan-europeana si promoveaza o armonizare a politicii legate de piata. Cu toate acestea, zona euro ramane o regiune extreme de eterogena, cu 11 guverne cadre legale, caracteristici ale fortei de munca si limbi oficiale diferite.

Pe termen scurt si mediu, euro face prea putine sau chiar nimic pentru usurarea situatiei acute a somajului, in ciuda unui potop de rpetentii politice care sustin contrariul. Expertii contrazic cu vehement impactul potential pe termen lung al euro asupra somajului. Aceasta contraversa subliniaza una dintre cele mai mari ironii ale euro este absolute neclar daca modificarea cea mai profunda a politicii economice europene din perioada postbelica va face ceva pentreu rezolvarea celei mai mari probleme din Europa. Euro adduce modificari importante pe pietele din intreaga lume. Peste noapte, euro a cerut un set complet nou de relatii intre companiile europene si preturile bunurilor si serviciilor lor pe pietele externe. Pe termen lung, euro poate de asemenea sa creasca costul imprumuturilor din Statele Unite ale Americii, sa devina moneda principal de rezerva si de tranzactie in tarile care au legaturi stranse cu Uniunea Europeana sis a permita companiilor europene sa foloseasca marea lor piata interna ca o parghie pentru expansiune externa agresiva.
Se asteapta pe scara larga ca euro sa promoveze o tendinta generala de expansiune, consolidare si diversificare, care sa faca in cele din urma pietele de actiuni europene competitive cu corespondetele lor americane si japoneze. Mai mult, euro modifica regulile diversificarii portofoliului pe pietele europene si rastoarna tehnicile de investitie ale institutiilor din intreaga lume.
Peste noapte, euro a eliminate scindarile de pe cele 11 piete de datorii publice din zona euro, creand in timp scurt o grupare de active exprimate in euro in jurul globului. Alte modificari importante include micsorarea diferentelor dintre ratele dobanzilor si importanta sporita a riscurilor de credit si lichiditate in constabilizarea acestor diferente. Pe termen lung, euro stabileste baza pentru inovatia financiara si expansiunea pietelor de titluri de imprumut ale companiilor.

Toate ramurile industrial si companiile suporta o expunere diferita la Uniunea Economica Monetara. Pe termen, scurt companiile care vor beneficia de toate avantajele de pe urma euro sunt intreprinderiile care desfasoara o mare parte din comertul lor cu tarile din zona euro, intreprinderile implicate direct in procesul de tranzitie, intreprinderile din industria turismului si companiile din domeniul financiar care au experienta pe pietele mari si extreme de lichide.

Putine ramuri industrial suporta o parte disproportionate din riscurile Uniuni Economice si Monetare. Sunt expuse riscului in special companiile europene care au nevoie de efectuarea unor investitii substantiale legate de euro, dar care participa prea putin la comertul international.

Alte ramuri industrial expuse riscului include sectorul bancar, al asigurarilor, al telecomunicatiilor, al trasporturilor, al serviciilor sic el farmaceutic. Euro modifica permanent mediile europene ale afacerilor si impulsioneaza repozitionarea in plan concurential in lumea intreaga
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.