Eul liric in poeziile - Lacul, Izvorul noptii si Emotie de toamna

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.58

nivel: Gimnaziu

Trairile eului liric sunt surprinse gradat, prin folosirea verbelor la moduri si timpuri diferite. Astfel, prin utilizarea timpurilor prezent si perfect compus, eul liric sugereaza o realitate, o iubire incheiata („a venit toamna”, „ma tem”), ce trezeste in el nevoia de protectie, subliniata prin folosirea verbului la modul imperativ („acopera-mi inima cu ceva”)[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Eul liric in poeziile - Lacul, Izvorul noptii si Emotie de toamna

Trairile eului liric sunt surprinse gradat, prin folosirea verbelor la moduri si timpuri diferite. Astfel, prin utilizarea timpurilor prezent si perfect compus, eul liric sugereaza o realitate, o iubire incheiata („a venit toamna”, „ma tem”), ce trezeste in el nevoia de protectie, subliniata prin folosirea verbului la modul imperativ („acopera-mi inima cu ceva”).

Viitorul transmite starea de amaraciune a poetului, tristetea provocata de iubirea ce s-a terminat. Prezentul insa, subliniaza nu doar o realitate dura, ci si capacitatile indragostitului de a transforma totul „intr-o dragoste mare” („Suier luna si o rasar si o prefac/Intr-o dragoste mare”). Trairile intense ale iubitului sunt astfel capabile de a-l transforma pe acesta intr-un adevarat demiurg ce va face posibila transpunerea iubirii intr-un plan al creatiei.

Ca-n orice opera lirica, ideile si sentimentele sunt exprimate direct printr-o confesiune. Daca in poezia Emotii de toamna eul liric exprima sentimente de amarciune, durere, tristete fata de o iubire ce s-a sfarsit, in poezia Lacul apare atat sentimentul sperantei, al visarii fata de o iubire pe cale de a se implini, dar si durerea poetului in momentul trezirii la trista relitate, cand iluzia prelungita se spulbera.

Astfel, trairile interioare ale eului liric sunt surprinse in diferite momente: al asteptarii, al visarii si al revenirii la lumea reala. In functie de aceste sentimente sunt selectate si verbele folosite: „a cadea”, „a sari”, „a scapa”, „a pluti”, „a suna”, care sugereaza atmosfera de vraja, de visare, dorinta de implinire a iubirii, iar verbele „ incarca”, „nu vine”, „suspin”, „sufar” subliniaza momentul in care poetul revine la realitate, transmitand sentimente de tristete, dezamagire, durere.

Natura se afla, nu doar in aceste doua poezii, ci si in Izvorul noptii, in deplina concordanta cu starile interioare ale poetului. Lacul vibreaza de emotie si nerabdarea poetului de a-si intalni iubita, el este nu doar un element al naturii, locul intalnirii indragostitilor, ci si cel care, prin frumusetea sa, sporeste vraja iubirii.

El este in acelasi timp martor al framantarilor poetului, un prieten si confident care incearca sa-i atenueze acestuia dezamagirea, tristetea. In Emotii de toamna realitatea este infatisata potrivit sensibilitatii eului liric. Toamna subliniaza astfel nu doar rotirea anotimurilor, ci si scurgerea nemiloasa a timpului, fenomen ce nu-l putem impiedica, si care aduce cu sine incheierea iubirii.

La fel cum copacii isi pierd frunzele, care reprezinta o parte din trupul lor, la fel si sufletul ramane „desfrunzit” fara jumatatea lui, caci pierde dragostea iubitei. In Izvorul noptii natura se confunda cu insasi iubita. Titlul reprezinta o metafora care sugereaza ochii negri ai iubitei. „Izvorul” sugereaza limpezimea, lacrimile care exprima sentimentul de sinceritate. Noaptea subliniaza de asemenea misterul, necunoasterea, teama, ce ridica semne de intrebare, dar si sentimente de iubire.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.