Eugenie Grandet de Honore de Balzac rezumat

1x punct

categorie: Romana

nota: 9.90

nivel: Liceu

Sosirea, in casa batranului Grandet, a lui Charles, verisorul lui Eugenie, declanseaza, in micul orasel, o adevarata confruntare pentru mana tinerei Eugenie, intre cele doua familii instarite rivale, Cruchot si des Grassins, fiecare sperand sa isi poata casatori fiul cu tanara fata, pentru a pune astfel mana pe averea lui Grandet, estimata de intreg orasul la cinci sau sase milioane de ludovici. DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Eugenie Grandet de Honore de Balzac rezumat

Sosirea, in casa batranului Grandet, a lui Charles, verisorul lui Eugenie, declanseaza, in micul orasel, o adevarata confruntare pentru mana tinerei Eugenie, intre cele doua familii instarite rivale, Cruchot si des Grassins, fiecare sperand sa isi poata casatori fiul cu tanara fata, pentru a pune astfel mana pe averea lui Grandet, estimata de intreg orasul la cinci sau sase milioane de ludovici.

Verisorul venit de la Paris reuseste insa sa o cucereasca pe Eugenie, care se indragosteste de el din prima clipa, impresionata de situatia tragica in care se gaseste (tatal lui, fratele batranului Grandet, ramas falit, se sinucisese si isi lasase fiul singur pe lume), precum si de tinuta, manierele si felul specific parizian de a vorbi si de a se comporta al tanarului.

Izolat in locuinta demodata si saracacioasa a batranului Grandet si neavandu-le in preajma decat pe cele doua femei, Eugenie si mama ei, care il coplesesc cu atentii, tanarul incepe si el sa impartaseasca sentimentele fiicei avarului sau unchi.Afland de planul tatalui ei de a-si trimite nepotul in Indii, pentru a-i face un viitor fara a se impovara cu alte cheltuieli necesare gazduirii sale, Eugenie ii daruieste verisorului monede de aur, insumand aproape cinci mii opt sute de franci, primiti de la batran si pastrati pentru casatoria ei.

Charles, emotionat de gestul sincer al fetei si dorind sa ii rasplateasca bunatatea, ii daruieste si el o cutie frumos ornamentata de bijuterii, imbracata in piele si lucrata in aur, continand doua miniaturi lucrate de doamna Mirbel, bogat impodobite cu perle si infatisandu-i pe parintii tanarului.

Pe o banca din gradina casei, cu putin timp inainte de imbarcarea lui Charles, cei doi isi promit ca se vor revedea si se vor casatori, atunci cand Charles va reusi sa faca avere, despartindu-se mai apoi cu un sarut. A doua zi, toata familia il insosteste pe verisor la diligenta pentru Nantes si isi iau la revedere de la tanar.
Nedorind sa isi atraga condamnarea oamenilor din jur, care ar fi putut crede ca nu si-a iubit fratele ruinat, mos Grandet reuseste sa gaseasca o metoda prin care sa plateasca datoriile raposatului fara a scoate nici un ban din buzunar si, in urma catorva drumuri la Paris, planul ii reuseste, castigandu-si astfel stima locuitorilor din Saumur.
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.