Eugen Barbu - moartea lui Marin Pisica

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.88

nivel: Liceu

Cristos nu se mai vazuse, si pe Marin Pisica il inconjurase o gloata de vitisoare care suflau cu boturile lor pe mainile sale. O mie de ochi, negri si buni, il priveau, si parlagiul intelegea graiul lor mut. Le mangaia grumazurile si le simtea naduseala cu miros placut. Bine mai era asa...La capatul Grivitei s-a trezit din visari. Vantul umfla firmele negusAZtorilor si s-auzea un muget de tabla zg[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Eugen Barbu - moartea lui Marin Pisica

Cristos nu se mai vazuse, si pe Marin Pisica il inconjurase o gloata de vitisoare care suflau cu boturile lor pe mainile sale. O mie de ochi, negri si buni, il priveau, si parlagiul intelegea graiul lor mut. Le mangaia grumazurile si le simtea naduseala cu miros placut. Bine mai era asa...La capatul Grivitei s-a trezit din visari. Vantul umfla firmele negusAZtorilor si s-auzea un muget de tabla zgaltaita. A grabit pasii, scuipand.

- Ptiu, uite ce-mi face bautura!Inca de pe cheiul Dambovitei simti in nari mirosul sangelui de vita. Pe podul de piatra se inghesuiau boii de cinci sute de kilograme, mugind cu spaima, loviti de carausii nadusiti, care pocneau din bicele lor. Imprejur era un vaier prelung, un zgomot de copite impiedicate. Trupurile mari, abia deslusite in lumina diminetii, mirosind a baliga, se izbeau surd in fata portilor inalte de fier, injuraturile oamenilor se auzeau slab in inglotirea aceea si paznicii nu mai pridideau cu con-trolul.

In ferestrele mari, inchise intre stinghii murdare de nuc, cu drugi ruginiti, impletiti peste geamurile oarbe ale abatorului, ardeau lumini puternice. Parlagiul intra in hala incapatoare, cu sine de fier pe jos. Deasupra, pe pietre, ramasese un zoi lipicios, vanat, adunat din scurAZsorile sangelui si resturile de vite. Vagoane lungi, pe rotile, scartaind, treceau mormanite cu jumatati insangerate, aruncate la intamplare, una peste alta, impinse de oameni cu fete dusmanoase, barbosi si crunti, avand sorturi de piele dinainte si cutite ascutite la brau.

Buna dimineata, fratilor! arunca parlagiul, mohorat.Buna dimineata, raspunsera cativa. Dinlauntru se simtea duhoarea matelor desertate.
Se dezbraca tacut, privind mersul repede al unditelor groase de otel care carau pulpe si dindaraturi de vaci, agatate si zvarlite de bratele puternice ale celor ce asteptau sub ele.Incepuse munca crancena a taietorilor din prima repriza.

Prin poarta de piatra erau impinse vitele. Acestea turbau de spaima simtind mirosul vested si cald al sangelui proaspat. Pocnetele bicelor se intetira. Taietorii se aruncara intre ele, strangand de funii, si le imboldira cu ghionturi si injuraturi. De la poarta de fier, ale parlagiilor erau. Barbatii fluierau de placere, impingand odgoanele de fier pe rotilele de deasupra.

Muschii lor jucatori se zbateau sub tricourile rupte care le acopereau trupurile puternice. Pe tavanul halei de piatra tremurau copitele spintecate. Din ele picura inca sangele, se balabaneau scurt, izbeau aerul la intamplare si, ajunse la o usa groasa, erau despartite de o mana dibace.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.