Eu nu strivesc corola de minuni a lumii - varianta 90-2009

3x puncte

categorie: Romana

nota: 7.78

nivel: Liceu

Titlul se reia in incipit.Incepe cu pronumele personal « eu »,ceea ce inseamna ca poezia este o confesiune expresionista de tip monolog.Eul liric se confeseaza cu privire la viziunea despre cunoastere care sustine antiteza eu-altii,demonstrata si de secventele lirice din compozitia poeziei : »dar eu... ».Nu este un eu biografi,ci unul simbolic,este eul expresionist vazut ca centru al universului.<[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Eu nu strivesc corola de minuni a lumii - varianta 90-2009

Titlul se reia in incipit.Incepe cu pronumele personal « eu »,ceea ce inseamna ca poezia este o confesiune expresionista de tip monolog.Eul liric se confeseaza cu privire la viziunea despre cunoastere care sustine antiteza eu-altii,demonstrata si de secventele lirice din compozitia poeziei : »dar eu... ».Nu este un eu biografi,ci unul simbolic,este eul expresionist vazut ca centru al universului.

In centrul discursului liric sta motivul luminii cu intelesul cunoasterii.Blaga,in trilogia cunoasterii,prezinta doua tipuri de cunoastere opuse :cunoasterea paradisiaca si cunoasterea luciferica.Pe cand cunoasterea paradisiaca este cunoasterea de tip rational,cea luciferica nu are limita,trecand dincolo de ratiune si fiind proprie filozofiei,artei,miturilor.De asemenea,cunoasterea paradisiaca isi propune sa distruga misterele lumii prin lumina ratiunii,spre deosebire de cunoasterea luciferica ce isi propune sa la sporeasca.

Astfel,prin titlu poetul isi exprima optiunea pentru cunoasterea luciferica. Metafora »corola de minuni a lumii » sugereaza frumusetea si perfectiunea lumii,dar si ideea de creatie divina.Minunile lumii sunt mentionate prin enumeratia »in flori,in ochi, pe buze ori morminte »ce simbolizeaza universul vegetal si estetic,in general,al cunoasterii si spiritualitatii,al logosului si erosului si al transcenderii in alta lume.

Poezia prezinta,in continuare,opzitia eu-altii echivlenta cu raportul celor doua tipuri de cunoastere.Cunoasterii paradisiace ii sunt atribuite cuvinte din campul lexical al agresivitatii,precum : »ucid », »strivesc », »sugruma », »micsoreaza »,ceea ce demonstreaza faptul ca are un impact negativ asupra lumii.Lumina cunosterii luciferice, pe de alta parte,nu lumineaza si nu distruge,astfel,intunericul,misterul,ci il »sporeste », »mareste », »imbogateste ».

Tot pentru a descrie misterele lumii,poezia prezinta o comparatie ampla.Luna este asociata cunoasterii luciferice,deoarece lumina ei nu distruge misterul noptii,ci il sporeste prin jocul de lumini si umbre,precum poetul lumineaza « intunecata zare »,schimband neintelesul in « nentelesuri si mai mari ».Motivul zarii semnifica hotarul dintre cunoscut si necunoscut.Epitetul personificator »tremuratoare »sugereaza magia luminii selenare,iar in asociere cu cuvantul »fiori » exprima viata universului si emotia eului liric in fata misterelor lumii.

Ultimele doua versuri se constituie intr-un elogiu al iubirii,sentiment ocrotitor al misterului,ca justificare a optiunii pentru cunoasterea luciferica si ca mod de intrare in armonie cu universul. In concluzie, poezia prezinta viziunea despre cunoastere a poetului si atitudinea expresionista a acestuia ca om in fata tainelor universului: ”Cateodata, datoria noastra in fata unui mister nu e sa-l lamurim,ci sa-l adancim asa de mult incat sa-l prefacem intr-un mister si mai mare”.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.