Etologie

5x puncte

categorie: Biologie

nota: 7.57

nivel: Liceu

Etologia este știința care se ocupă de studiul comportamentului animal (obieciuri și deprinderi). Ea studiază comportamentul intraspecific al animalelor și interacțiunea acestora cu mediul natural, atât la nivel individual, cât și la nivel populațional. În felul acesta se poate înțelege comportamentul instinctiv și capacitatea înnăscută de a răspunde în diverse situații.
Cel care pune bazel[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Etologie

Etologia este știința care se ocupă de studiul comportamentului animal (obieciuri și deprinderi). Ea studiază comportamentul intraspecific al animalelor și interacțiunea acestora cu mediul natural, atât la nivel individual, cât și la nivel populațional. În felul acesta se poate înțelege comportamentul instinctiv și capacitatea înnăscută de a răspunde în diverse situații.
Cel care pune bazele acestei științe este Konrad Lorenz (1903-1989), în anul 1966. Etimologia cuvântului (etos + logos = comportament + știință) vorbește de la sine.

Formele principale de comportament

a) Comportamentul alimentar este primul.Apare la pui, fara experiență anterioară.Instinctul depășește experiența.La mamifere și om, puiul este neajutorat, parazit, deci trebuie ajutat pentru procurarea hranei.

b) Comportamentul de apărare este forme de supraviețuire prin fugă a unor specii sau de ascundere în mediu. Insectele și șopârlele își lasă un picior sau coada pe câmpul de luptă.

c) Comportamentul sexual apare la adult. La unele insecte e doar o zi sau câteva ore.Dar la multe animale viața sexuală este periodică, femela primește masculul doar în anumite perioade ale anului ( rut, dansuri nupțiale, etc.). Masculul parcurge mari distanțe pentru a găsi partenera și ea îl primește sau nu. Țânțarii emit ultrasunete , fluturii găsesc femela la zeci de km. Datorită mirosului emis de glandele sexuale femele.

d) Comportamentul social (colectiv) asigură organizarea în familii de albine, colonii de bureți, stoluri de păsări, cîrduri de pinguini, bancuri de pești, turme de elefanți, cirezi de copitate, a animalelor sociale, coloniale. Ex: Ce este un animal colonial? Poate trăi singur?

Există forme de comunicare (limbaje diferite)
Ierarhie socială ( conducători, luptători, lucrători,etc.)
Apar comportamente de învățare ce sunt și la unele solitare, dar majoritatea le au cele sociale, unde învățarea e mai puternică decât instinctul.

Procesul de învățare este general, realizat printr-un mecanism neurofiziologic în creier, ca urmare a situațiilor trăite de individ.
Alte forme: migrații, marșuri, invazii, sinucideri în masă, etc.
Locomoția : forme de deplasare
Modul de construcție a adăposturilor : construcții bizare din diverse materiale , dar necesare pentru fiecare specie.

Capitol II: COMPORTAMENTUL DE APĂRARE
Tipuri de relații în lumea vie:
1) cooperarea:
-asociații pentru hrănire
-asociații pentru adăpost, protecție;
-asociații pentru înmulțire și răspândire a semințelor (urmașilor);

1) parazitism:
-viermi, bacterii patogene;
-viermi paraziți;
-insecte și acarieni paraziți;
3) prădătorismul.

1. Cooperarea:

a) asociații pentru hrănire: „vacile furnicilor”: insecte coloniale, furnicile sunt zeci, sute de mii în mușuroi. Hrana lor e asigurată prin SIMBIOZĂ cu păduchii de plante- afidele, ce se înmulțesc rapid și pot fi îngrijiți de furnici.
Afidele consumă seva plantelor, de aceea furnicile transportă acești păduchi pe plante , le construiesc adăposturi sau le adună sub pământ, aducându-le hrană vegetală.

De ce această grijă? Excrementele afidelor sunt bogate în zaharuri dulci, apreciate de furnici și culese ca niște picături dulci de pe abdomenul afidelor. Remarcabilă organizarea furnicilor-Se observă o dezvoltare a producției afidelor.
-Prietenia ciupercă-frunză: Furnica roșie braziliană duce frunze în gropi unde există ciuperci crescute de acestea. Furnicile mușcă locul pe unde ar ieși pălăria ciupercii și în loc iese o mică umflătură hrănitoare, proteică, consumată de furnici.
-Galele arborilor: Provocate de înțepăturile insectelor(viespi), aceste căsuțe rotunde ocrotesc larvele lor. Beneficiază: -insecta că are adăpost; - copacul este ocrotit și ocolit de alte omizi dăunătoare.

b) asociații pentru adăpost și hrănire:
-Pagurul și actinia: Pagurul, un răcușor pustnic se ascunde într-o cochilie goală găsită, căci corpul lui este moale. Ca să se poată hrăni are nevoie de un ajutor de seamă: o actinie cu brațe usturătoare cum au anemonele de mare, este pusă de rac deasupra cochiliei.Beneficiază: -pagurul nu e atacat de dușmani din cauza actiniei; -actinia consumă resturile de la masa racului, căci fără deplasarea racului, ar muri.

-Furnicile se ascund în tulpina unor mărăcini, spini pentru adăpost, iar planta este apărată de alți dăunători și în plus semințele ei sunt duse și în alte locuri pentru răspândire.
-Peștii de coral se ascund printre:
-tentaculele unei anemone de mare, sau tentaculele unei meduze, pentru apărare.
-Peștii sanitari frumoși decorați intră în gura unor pești de temut pentru a curăța de paraziți dintre dinți, etc.
-De asemenea curăță de viermi spinarea rinocerilor și a hipopotamilor, care le lasă și nu le alungă.

c) Asociații pentru înmulțire și răspândirea urmașilor Florile colorate și frumos mirositoare atrag insectele și alte animale care răspândesc polenul florilor.
- Unele flori au locaș special pentru „primirea” unor bondari;
- Unele au capcane florale ce obligă insectele pentru a lua polen;
- Păsările răspândesc semințele unor plante ce sunt adăpostite în fructe gustoase și colorate;

Astfel semințele sunt eliberate intacte prin excrementele digerate sau șterse cu ciocul de ramuri (vâsc).
2) Parazitismul : Parazitul consumă sucul sau altă hrană produsă de gazdă, dar fără să o omoare brusc.
Ei sunt: ectoparaziți - artropode turtite, late, purici, ploșnițe, căpușe, țânțari, etc.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Biologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.