Etnografie si toponimie

3x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.52

nivel: Facultate

In primele decenii ale sec XX, efervescenta activitatilor din acest domeniu ( vezi interesul etnografilor francezi pt gruparile entice din Africa de N si Sahariana) de tap unor redutabile centre, teorii sis coli de etnografie, realitati ce confera sferei investigate caracterul de stiinta propriu-zisa. Cat priveste contactul cu alte domenii ale cunoasterii, etnografia s-a dezv in inter-relatie sau[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Etnografie si toponimie

In primele decenii ale sec XX, efervescenta activitatilor din acest domeniu ( vezi interesul etnografilor francezi pt gruparile entice din Africa de N si Sahariana) de tap unor redutabile centre, teorii sis coli de etnografie, realitati ce confera sferei investigate caracterul de stiinta propriu-zisa. Cat priveste contactul cu alte domenii ale cunoasterii, etnografia s-a dezv in inter-relatie sau in cadrul unor stiinte bine definite ca obiect si metodologie, precum : geografia, filologia, istoria, arheologia, sociologia, antropologia, economia etc.

Bunaoara, arheologia si istoria releva clar competente de studiu asupra culturilor si civilizatiilor traditionale, punand in evidenta decupaje fidele in raport cu marea diversitate etnica a popoarelor si solutionand prin interm structurilor social-organizatorice, complexe de repere identitare. Mai mult, aceste emblem depistate in filonul individualitatilor entice aduc la zi trasaturi ce ataseaza valori etice vii, indispensabile progradarii actuale a societatii in toate dimensiunile dezvoltate de aceasta.

Din aceasta cooperare interdisciplinara se nasc o suma de curente si teorii care promoveaza o serie de termeni mai mult sau mai putini sinonimi cu acceptiunea si valorile particulare etnografiei. In acest sens, cele mai vehiculate concepte sunt cele de: etnologie, antropologie sociala, antropologie cultural, geografie culturala, cultura si civilizatie popular traditional, cultura rurala etc. In opinia noastra, aceste sintagme invocate chiar pe fondul unor tipare specific de cercetare sunt doar nuante sensibile promovate de scoli diferite (vezi scoala anglo-saxona, scoala rusa, scoala franceza, scoala germana), de sfere regionale de influenta politica, implicit de personalitatea cercetatorilor implicati.

Pastrandu-ne in acest context al coeziunii de continut stiintific, retinem si optiunea redutabilului cercetator francez Claude Levi Strauss, care afirma la mijlocul sec XX ca etnografia, etnologia si antropologia se constituie in dimensiuni ale unei stiinte unice, in cadrul careia se afla in pozitie centrala individul sau comunitatea (etnia). Avem asadar de-a face cu un sistem stiintific holarhic, coerent si rational integrat in sfera larga a antropologiei si unde metode de cercetare descriptive si de sinteza se ajusteaza intr-o complementaritate eficienta.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.