Etnogeneza romanilor

7x puncte

categorie: Istorie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Peninsula Balcanica (Tracia, Macedonia, Achaia), Asia Mica, Siria, Mesopotamia, Egipt sau chiar din Roma, cum este cazul lui Marcus Ulpius Augusti, libertus Hermias, procurator aurariarum decedat in functie si depus intr-o necropola din Roma. Urmeaza apoi numele ilirice (120) frecvente in zona aurifera Ampelum - Alburnus Major si purtate de minerii si colonistii veniti din Dalmatia si Pannonia dar[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Etnogeneza romanilor

Peninsula Balcanica (Tracia, Macedonia, Achaia), Asia Mica, Siria, Mesopotamia, Egipt sau chiar din Roma, cum este cazul lui Marcus Ulpius Augusti, libertus Hermias, procurator aurariarum decedat in functie si depus intr-o necropola din Roma. Urmeaza apoi numele ilirice (120) frecvente in zona aurifera Ampelum - Alburnus Major si purtate de minerii si colonistii veniti din Dalmatia si Pannonia dar si din Moesia Superior si Macedonia. Onomasticile celtice si germanice sunt mai putin numeroase (70)

desi colonistii originari din Gallia, Britannia, Hispannia, din zona renana si din Alpi, Noricum si nord-estul Pannoniei s-au asezat in numar mare in Dacia, odata cu formatiunile auxiliare recrutate din alte spatii occidentale (allae si cohortes Batavorum, Britannicorum, Gallorum, Hispanorum, Raetorum, etc.). Cele 60 de onomastici traco-getice din inscriptiile existente in Dacia romana arata ca majoritatea populatiei provinciei, autohtonii daco-geti au continuat sa traiasca la tara, fara a renunta la traditionalismul lor rural si fara a prelua integral obiceiurile romane (ridicarea de altare si monumente funerare, care sa poarte inscriptii).

Elementele tracice sunt bine reprezentate in mediul civil, dar mai ales in cel militar (cohortele Flavia Bessorum, Thracum, Germanica I, Thracorum sagitariorum) inscriptiile mentioneaza 60 de nume, majoritatea purtate de militari din cele 12 unitati auxiliare recrutate din Syria, Palmzria, Tyr, Antiochia, etc. In sfarsit, cateva cognomene microasiatice (Thraco-bythyniene, frigiene si galateene) sau nord-africane (punice) completeaza tabloul atat de divers al populatiei neromane dar latinofone din Dacia.

Cele aproximativ 2200 nume romane atestate in inscriptii, reprezinta 75% din intreg patrimoniul onomastic al provinciei Dacia, ele fiind clasificate in doua categorii: republicane si imperiale; cele republicane erau purtate de italici si mai ales de descendentii acestora sau de italo-provinciali emigrati in Dacia dupa cucerirea traiana, in timp ce numele imperiale erau purtate de provincialii incetateniti in sec. I-II si inceputul sec. III in exteriorul si indeosebi in cadrul provincial daco-roman.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.