Etnogeneza romaneasca

7x puncte

categorie: Istorie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Retragerea aureliana a intervenit intr-un moment in care Dacia putea fi considerata o provincie puternic romanizata. Interpretarea logica, rationala a informatiilor izvoarelor antice duce la concluzia ca Aurelian a retras din Dacia doar armata si administratia. Bineinteles a trecut la sud de Dunare si acea parte a populatiei ale carei interese erau legate de imperiu, insa restul locuitorilor au ra[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Etnogeneza romaneasca

Retragerea aureliana a intervenit intr-un moment in care Dacia putea fi considerata o provincie puternic romanizata. Interpretarea logica, rationala a informatiilor izvoarelor antice duce la concluzia ca Aurelian a retras din Dacia doar armata si administratia. Bineinteles a trecut la sud de Dunare si acea parte a populatiei ale carei interese erau legate de imperiu, insa restul locuitorilor au ramas in Dacia. Aceasta interpretare este pe deplin confirmata de descoperirile arheologice, paleocrestine, care demonstreaza continuitatea daco-romanilor in spatiul carpato-danubiano-pontic.

Dintre cele mai importante descoperiri sunt: donariul crestin (o parte dintr-un candelabru de bronz) cu inscriptia in latina "Ego Zenovius votum posui" ceea ce inseamna "Eu Zenovius am pus acest dar" si cu monograma lui Hristos, descoperit la Biertan; fragmentul ceramic descoperit la Porolissum cu inscriptia in latina "Ego ...ulus votum posui" ceea ce inseamna "Eu ...ulus am pus acest dar"; caramida cu inscriptie de la Gornea; basilicile de la Tomis, Histria si Callatis; opaitele cu monograma lui Hristos, toate elemente crestine.
Deci, argumente de ordin arheologic, numismatic, epigrafic si lingvistic deovedesc continuitatea daco-romanilor in spatiul fostei provincii traiane

In teritoriile autohtonilor daco-romani patrund, in jurul sec al IV-lea, primele populatii migratoare. Acestea erau populatii care se deplasau dintr-un loc in altul in cautare de terenuri fertile si pasuni. Aceste valuri sunt insa trecatoare pe teritoriul Daciei si influenta lor asupra populatiei autohtone a fost redusa. Prezenta gotilor, impartiti in cele doua ramuri-- ostrogotii si vizigotii--a fost atestata in sec III-IV in Moldova si C. Munteana, iar din sec IV in Transilvania. Venirea hunilor i-a alungat peste Dunare unde au intrat in conflict cu autoritatiile rimane.

Hunii condusi de Attila se stabilesc in Pannoni de unde tin sub ascultare Dacia. Dupa moartea lui Attila, atatul se destrama, dominatia asupra Daciei fiind preluata de gepizi. Avarii, originari din Mongolia preiau dominatia in Europa Centrala pana la sfarsitul sec VII.
Slavii patrund in populatia romanizata prin mijlocul sec VI. Majoritatea lor s-au stabilit la sud de Dunare, rupandu-se, astfel, legaturile dintre populatiile romanizate de pe cele doua maluri ale fluviului.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.