Etnie confesiune si casatorie mixta in Simleu Silvaniei

1x punct

categorie: Istorie

nota: 9.71

nivel: Facultate

Cu toate ca presiunile maghiare asupra zonei au cunoscut o mare intensitate, asa cum am aratat, nu s-a putut produce si o inversare a structurii etnice, zona fiind majoritar romaneasca, cu exceptia localitatilor de culoar, care au importante grupuri etnice maghiare. Simleul Silvaniei, ca centru al zonei a avut insa o majoritate maghiara, chiar daca romanii au fost puternic reprezentati statistic, [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Etnie confesiune si casatorie mixta in Simleu Silvaniei

Cu toate ca presiunile maghiare asupra zonei au cunoscut o mare intensitate, asa cum am aratat, nu s-a putut produce si o inversare a structurii etnice, zona fiind majoritar romaneasca, cu exceptia localitatilor de culoar, care au importante grupuri etnice maghiare. Simleul Silvaniei, ca centru al zonei a avut insa o majoritate maghiara, chiar daca romanii au fost puternic reprezentati statistic, fiind concentrati in cartierul romanesc de pe malul stang al Crasnei, pe drumul Bicului, de altfel aceasta zona fiind cunoscuta ca Ulita Romaneasca. Dar iata care este evolutia structurii etnice a orasului intre 1850 si 1930:

1.La 1930 evreii nu se mai declara maghiari, deci nu mai contribuie la sporirea artificiala a numarului maghiarilor, asa cum s-a intamplat la recensamintele anterioare;
2.La 1930 nu mai exista greco-catolici care sa fie inregistrati ca maghiari, asa cum s-a intamplat cu cei 472 de greco-catolici din 1910 care au sporit intr-o proportie relativ importanta numarul maghiarilor din oras.

3. Nu dispunem de date statistice in acest sens, dar este cu totul posibil ca o parte a maghiarilor sa fi parasit orasul inainte de aprilie 1919, cand Simleul va intra sub administratie romaneasca ca urmare a ofensivei armatei romane spre Campia de Vest, soldata, in final, cu stabilirea noii frontiere romano-maghiare, la vest de orasele Salonta, Oradea, Carei si Satu Mare.

Este posibil ca migratia inspre Ungaria sa fi continuat si dupa 1920, din pacate datele statistice de care dispunem nu ne permit aprecierea volumelor demografice implicate, de asemenea nu putem decat sa presupunem ca procesul de triplare a populatiei romanesti este, printre altele si consecinta unor miscari migrationiste din ariile periurbane romanesti inspre Simleu Silvaniei. Viitoare cercetari ar putea confirma sau dimpotriva infirma aceste ipoteze.

In cele ce urmeaza vom aborda o problema mai putin cercetata de sociologia si istoriografia romaneasca, pentru perioada sfarsitului secolului al XIX-lea si inceputul secolului al XX-lea, cea a casatoriilor mixte. Intelegem prin casatorii mixte casatoriile interconfesionale, dar si cele interetnice, adica acele casatorii in care partenerii au fie religii diferite, fie provin din comunitati etnice diferite.

De la inceput precizez faptul ca nu voi aborda casatoria dintr-o perspectiva stricta a sociologiei familiei ci din perspectiva mai larga a integrarii schimburilor maritale in mecanismele care explica mobilitatea volumelor demografice ale unor comunitati, fie ele etnice, fie religioase. In acest sens, casatoriile mixte pot reprezenta o importanta modalitate care sa duca la cresterea sau dimpotriva, la diminuarea numerica a unor comunitati, afectand nu numai volumul demografic, ci si ratele natalitatii si structura pe varste, cu implicatii demografice pe termen lung.

Este evident ca asemenea tipuri de casatorii au o pondere mai mica in ansamblul schimburilor maritale dintre unitatile sociale familiale; sensul precumpanitor al schimburilor fiind endocomunitar, intelegand prin aceasta faptul ca cele mai multe casatorii se produc in interiorul comunitatii, vazuta prin multiplele sale determinatii: etnice, religioase sau teritoriale. Totusi, in anumite momente si circumstante individualizate are loc o largire a ariilor de selectie maritala dincolo de spatiile comunitare.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.