Etiologia socului hipovolemic

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.82

nivel: Liceu

Prin aceste sechestrari scade volumul circulant iar volemia e nemodificata. Hipovolemiile absolute pot fi determinate mai frecvent de urmatoarele conditii: 1)hemoragii grave-pot fi produse de a)sectionarea unor vase de calibru mare; b)erodarea patologica a unor vase ajungandu-se la hemoragii digestive(melena,hematemeza), hemoragii pulmonare(hemoptizii). c)ruperea unor anevrisme arteriale/venoase(c[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Etiologia socului hipovolemic

Prin aceste sechestrari scade volumul circulant iar volemia e nemodificata. Hipovolemiile absolute pot fi determinate mai frecvent de urmatoarele conditii: 1)hemoragii grave-pot fi produse de a)sectionarea unor vase de calibru mare; b)erodarea patologica a unor vase ajungandu-se la hemoragii digestive(melena,hematemeza), hemoragii pulmonare(hemoptizii). c)ruperea unor anevrisme arteriale/venoase(congenitale);

d)diferite complicatii obstreticale(sarcini extrauterine,avort incomplet,rupturi uterine,decolari placentare); e)deficit de hemostaza.
Masa de sange pierdut trebuie sa fie mai mare de 30% din masa totala(pentru a se instala socul). Daca hemoragia este foarte rapida si nu permite instalarea tuturor mecanismelor compensatorii ,socul hipovolemic se poate instala la o pierdere < de 30% din masa sangvina.
2)Plasmoragii severe.a)arsuri intinse si profunde;

la nivelul tesuturilor afectate de arsura permeabilitatea peretelui vascular creste foarte mult atat prin leziuni produse de factori termici cat si de cantitati crescute de mediatori activi(chinine,histamina etc),eliberati de zona arsa.Astfel se produce o plasmexodie catre suprafetele arse. b)pancreatitele grave si necrotice- sunt deosebit de severe rezultand inflamatia tesutului pancreatic pana la necroza.

Se elibereaza mediatori vasoactivi+ enzime(tripsina,chemotripsina) rezultand alterari,cresterea permeabilitatii care duce la plasmexodie,import care infiltreaza tesuturile din jur. c)peritonitele-consecinte frecvente ale unor perforatii de segmente digestive,fenomenele inflamatiei fiind initiate prin actiunea iritativa urmand ca in scurt timp sa devina infectios.Rezulta eliberarea mediatorilor vasoactivi. d)Sindromul de strivire(sindromul Bywaters)-apare la persoanele prinse sub daramaturi rezultand ischemia acuta a masei musculare prinse.

Se elibereaza mediatori vasoactivi rezultand cresterea permeabilitetii vasculare.Cand persoana se ridica se produce plasmexodie.
3)Pierderea lichidelor electrolitice a)pierderi mari pe cale digestiva(varsaturi,diaree,in TIA). b)pierderi hidrice mari pe cale renala-poliurie(DZ,lipsa ADH); c)Ocluzii intestinale-se produce deasupra ocluziei o acumulare de alimente+apa+electroliti ce nu se absorb rezultand deficit in organism cu hipovolemie;apare staza intestinala+gastrica rezultand varsaturi.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.