Etiologia nevralgiei de trigemen de tip esential

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 8.94

nivel: Facultate

In cazul concret al nevralgiei trigemiŹnale, paroxismul ar putea avea originea în stimulul tactil al cărui arc eferent parasimpatic ar excita, prin scuitcircuit, fibra nervoasă vecină a sensibilității dureroase. Cu alte cuvinte, un stimul tacŹtil provocat prin atingerea zonei cutanate sau mucoase trigger ar trece prin scurtcircuitare de la fibrele nervoase tactile mielinizate la fibrele senzi-tive[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Etiologia nevralgiei de trigemen de tip esential

In cazul concret al nevralgiei trigemiŹnale, paroxismul ar putea avea originea în stimulul tactil al cărui arc eferent parasimpatic ar excita, prin scuitcircuit, fibra nervoasă vecină a sensibilității dureroase. Cu alte cuvinte, un stimul tacŹtil provocat prin atingerea zonei cutanate sau mucoase trigger ar trece prin scurtcircuitare de la fibrele nervoase tactile mielinizate la fibrele senzi-tive nemielinizate ale rădăcinilor trigeminale sau ale ganglionului Gasser.

Această ipoteza pare să fie sprijinită si de observațiile lui Kerr si Miller (1966), care, într-un studiu electronomicroscopic, au constatat la bolnavii cu nevralgii trigeminale o hipermielinizare degenerativă si o demielinizare segmentară la nivelul axonilor, cu formarea de microneuroni.

Fenomenul de scurtcircuitare amintit mai sus este denumit de către Kautzky (1959) "parabioză" si se consideră că el stă la baza curiosului reflex nervos prin care o atingere minima sau excitație tactilă periferică pot provoca o criză dureroasă intensă, mecanismul circuitului trecând prin trunchiul cerebral.

Dar teoria periferică a lui Gardner, Kerr si Kautzky nu poate explica unele fenomene, în parŹticular faptul că zona trigger se situează uneori într-un teritoriu de inervație diferit de acela în care se descarcă durerea si că, în mod preferential, aceste zone trigger sunt situate perioral, adică în teritorii hiper-sensibile, si nu hiposensibile la stimulii tactili.

Ipoteza originii centrale a durerii trigeminale este tot mai mult discutată si relaționată cu caracŹterul epileptiform al ei sau cu răspunsul pozitiv la tratamentul cu medicația antiepileptică. Ea este susținută si de teoria "porții de control a durerii", descrisă de Melzack si Wall (1965), conform căreia leziunea fibrelor nervoase de calibru mare ar diminua rolul lor inhibitor, antrenând o excitabiliate anormală a unor nuclei din trunchiul cerebral, având drept ultima consecință traducerea sau transformarea informațiilor tactile în senzații dureroase.

Interacțiunile intenucleare, modulând transferul de informații de la un nucleu la altul, au fost de asemenea luate ipotetic în considerare ca me-canisme ale durerii trigeminale.

Un element important al lanțului fiziopatologic în concepția lui Filipescu (1981) este constituit de centrii superiori talamici și parietali ascendenti, care, fiind bombardati de impulsurile dureroase periferice, devin sediul unor reactivități functionale anormale, stabilindu-se astfel între periferie si acești centri un lanț de influente nociceptive reciproce. Această conceptie reunește rolul celor două etaje ale sistemului nervos în fenomenul dureros.

Văzută astfel problema, ea prezintă o importanță practică, deoarece terapia durerii va trebui să aibă în vedere pe de o parte inhibarea hiperreactivității periferice, iar pe de altă parte, inhibarea centrilor nervosi superior!. De altfel, conceptia autorului pare a fi confirmată si de rezultatele procedeului personal de tratament al nevralgiei trigeminale.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.