Etimologie - stiintele care au ca obiect administratia publica

3x puncte

categorie: Drept

nota: 9.86

nivel: Facultate

Apoi, administratia de stat in unele perioade legislative s-a identificat cu activitatea organelor administratiei de stat, iar in alte perioada legislative s-a extins si la activitatea altor organe de stat. Exemplul cel mai elocvent in aceasta privinta ni-l ofera articolul 48 din Constitutia Romaniei, care admite existenta actului administrativ in cazul oricarei autoritati publice. Delimitarea con[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Etimologie - stiintele care au ca obiect administratia publica

Apoi, administratia de stat in unele perioade legislative s-a identificat cu activitatea organelor administratiei de stat, iar in alte perioada legislative s-a extins si la activitatea altor organe de stat. Exemplul cel mai elocvent in aceasta privinta ni-l ofera articolul 48 din Constitutia Romaniei, care admite existenta actului administrativ in cazul oricarei autoritati publice. Delimitarea continutului si sferei acestei notiuni are nu numai o importanta teoretica, ci si una practica privind sfera dreptului persoanei vatamate de o autoritate publica, pe de o parte, respectiv sfera contenciosului administrativ, pe de alta parte.

Cum, in stiinta dreptului nu se poate face abstractie de dreptul pozitiv, este de la sine inteles ca delimitarea continutului si sferei notiunii de administratie publica presupune o operatie de explicare a reglementarilor juridice in vigoare prin raportare la ceea ce am putea denumi constante ale doctrinei intr-un sistem democratic. Pentru aceasta ne apar ca fiind strict necesare atat evocarile istorice si de drept comparat, cat si analiza genului proxim + fenomenul administrativ.
Astfel, doctrina interbelica din tara noastra in spiritul separatiei puterilor,

constant a administratiei ca dreptul administrativ cuprinde regulile dupa care se exercita activitatea puterii executive, dat contine discutii ample cu privire la limitele acestei puteri fata de puterea legislativa, respectiv fata de puterea judecatoreasca. De aici si varietatea de solutii teoretice asupra continutului si sferei notiunii de "administratiune a statului" sau pur si simplu de "administratiune". In literatura juridica de dupa razboi si pana in 1989 discutiile cu privire la notiunea de administratie de stat au fost concentrate pe urmatoarele directii principale :
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.