Etimologia educatiei

3x puncte

categorie: Psihologie

nota: 10.00

nivel: Liceu

Referat despre Etimologia educatiei
Deși încă nu sa descoperit o definiție absolut satisfăcătoare a educației de-a lungul timpului, mari gânditori, filosofi, sociologi, psihologi si nu numai au încercat să definească acest termen.
Platon definea educația ca fiind „arta de a forma bunele deprinderi sau de a dezvolta aptitudinile native pentru virtute ale acelora care dispun de e[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Etimologia educatiei

Referat despre Etimologia educatiei
Deși încă nu sa descoperit o definiție absolut satisfăcătoare a educației de-a lungul timpului, mari gânditori, filosofi, sociologi, psihologi si nu numai au încercat să definească acest termen.
Platon definea educația ca fiind „arta de a forma bunele deprinderi sau de a dezvolta aptitudinile native pentru virtute ale acelora care dispun de ele.” Aristotel, în lucrarea sa „Politica”, considera că „educația trebuie să fie un obiect al supravegherii publice, iar nu particulare”.

Pe de alta parte in secolul XVI, Johann Amos Comenius, în lucrarea sa „Didactica magna”, considera că la naștere, natura înzestrează copilul numai cu „semințele științei, ale moralității și religiozității”, ele devin un bun al fiecărui om numai prin educație. Rezultă că în concepția sa, educația este o activitate de stimulare a acestor „semințe”, și implicit, de conducere a procesului de umanizare, omul ”nu poate deveni om decât dacă este educat”.

Pentru pedagogul englez din secolul al XVII-lea, John Locke, educația se prezintă sub forma unei relații interpersonale de supraveghere și intervenție ce se stabilește între „preceptor” (educator) și copil (viitorul „gentleman”).

Filosoful german Immanuel Kant, aprecia că educația contribuie la valorificarea naturii umane în folosul societății: „este plăcut să ne gândim că natura omenească va fi mai bine dezvoltată prin educație și că se poate ajunge a i se da o formă care să-i convină cu deosebire. Aceasta ne descoperă perspectiva fericirii viitoare a neamului omenesc”.

O alta definiție a lui I. Kant referitor la educație spune ca educația este „ activitatea de disciplinare, cultivare, civilizare si moralizare a omului, scopul ei fiind dezvoltarea în individ a întregii perfecțiuni de care aceasta este susceptibil”;aceasta definiție ne sugerează polivalența si multifactorialitatea educației, dovedind si un considerabil realism în raport cu potențialul educogen al fiecărui individ uman.

Pentru Jean-Jacques Rousseau educația este în același timp intervenție și neintervenție : „Educația negativă presupune înlăturarea oricărui obstacol din calea dezvoltării firești, totul trebuind lăsat să se producă de la sine fără nici o intervenție”.

În secolul al XIX-lea pedagogul german J.F.Herbart vedea educația ca pe o activitate de formare a individului pentru el însuși, dezvoltându-i-se o multitudine de interese. Apar aici aspectul valorizator în plan reflexiv, subiectiv al educabilului in contrapondere cu planul social, precum și aspectul formativ accentuat în secolul al XX-lea. Deci în opinia pedagogului german J.H. Herbart educația este împărțită în trei subdiviziuni: guvernarea, învățământul (realizarea unor obiective specifice) și educația morală.

Sociologul francez Émile Durkheim considera că educația este o acțiune „exercitată de generațiile adulte asupra celor ce nu sunt coapte pentru viața socială.”; are ca obiect să provoace și să dezvolte în copil un număr oarecare de stări fizice, intelectuale și morale. Durkheim afirma că „educația constă într-o socializare metodică a tinerei educații”.

Si numeroși pedagogi români au încercat sa dea o anumita definiție educației. Un bun exemplu ar fi pedagogul Constantin Narly care spune ca educația este „un act complex, în care, fiind dată posibilitatea ei, un om sau un grup de oameni întreprind asupra altora, cu care împreuna alcătuiesc o comunitate cu un înțeles caracteristic, o acțiune de influențare conștientă, deci prin mijloace cât mai adecvate, cu intenția de a desăvârși in ei un anumit ideal”.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.