Etichetarea marfurilor

3x puncte

categorie: Economie

nota: 9.00

nivel: Facultate

Etichetele trebuie să-și facă datoria și să ne spună clar ceea ce dorim să știm. Etichetele de pe produsele alimentare ne sunt de mare ajutor în alegerile pe care le facem în calitate de consumatori, pentru că ne oferă toate informațiile necesare – de la eventualele pericole majore pentru sănătate, precum alergiile la arahide, până la conținutul de sare sau tipurile de grăsimi.

[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Etichetarea marfurilor

Etichetele trebuie să-și facă datoria și să ne spună clar ceea ce dorim să știm. Etichetele de pe produsele alimentare ne sunt de mare ajutor în alegerile pe care le facem în calitate de consumatori, pentru că ne oferă toate informațiile necesare – de la eventualele pericole majore pentru sănătate, precum alergiile la arahide, până la conținutul de sare sau tipurile de grăsimi.

In ultimii ani gama de materii prime agroalimentare utilizate in industria alimentara, numeroșii aditivi folosiți, creșterea complexității rețetelor de fabricație, perfecționarea și modernizarea proceselor tehnologice, precum și exigențele mereu crescânde privind ambalarea, transportul, depozitarea și păstrarea produselor alimentare, au impus o serie de recomandări și reglementări cu referire la etichetarea acestor produse.

Potrivit normelor internationale, eticheta pentru produsele alimentare trebuie să conțină următoarele mențiuni:denumirea produsului;țara de origine;numele și adresa producătorului, distribuitorului, importatorului sau exportatorului;lista ingredientelor (materii prime și auxiliare, aditivi);conținutul net;elemente de identificare a lotului și data fabricației;termenul limită de consum;valoarea nutritivă (în special pentru produsele dietetice, pentru alimentația copiilor de vârstă mică).

Eticheta atasata produselor alimentare trebuie sa respecte urmatoarele interdictii:evitarea inducerii în eroare a consumatorului cu privire la: natura identității, calitatea, cantitatea, conservarea, originea sau proveniența produsului;modul de fabricație sau de obținere;atribuirea unor proprietăți pe care produsul nu le are;atribuirea unor însușiri terapeutice sau preventive pe care nu le posedă.

Și în România s-au creat condițiile pentru alinierea la normele europene privind etichetarea produselor alimentare în care, pe lângă prevederi cum sunt cele referitoare la scopul etichetării, redactării în limba română, neinducere în eroare a consumatorilor, se precizează că etichetele produselor alimentare preambalate trebuie să cuprindă în mod obligatoriu:denumirea produsului;termenul de valabilitate;

Conținutul net;numele și adresa fabricantului, a importatorului sau a distribuitorului, precum și numele și adresa celui care ambalează produsul;lotul de fabricație (seria, data fabricației sau a culegerii recoltei);modul de folosire, când utilizarea necesită indicații speciale;locul de origine sau proveniența a produsului, dacă omiterea acestuia ar fi de natură a crea confuzii în gândirea consumatorilor;

Concentrația alcoolică (pentru băuturile la care aceasta este mai mare de 1,2%);lista ingredientelor folosite (în ordinea descrescătoare a importanței lor calitative);valoarea nutritivă și energetică globală pentru produse alimentare speciale destinate unei alimentații particulare, ca de exemplu produsele pentru sugari și copii de vârstă mică etc.

Produs fiert.S.T. 3C/2009Ingrediente: pulpă porc (55%); carne porc; apă; șorici; proteină vegetală din soia nemodificată genetic; sare; condimente și arome naturale; lapte praf; stabilizatori: difosfat de sodiu, trifosfat de sodiu; antioxidanti: acid ascorbic, izoascorbat de sodiu, ascorbat de sodiu, lactat de potasiu; zaharuri: lactoză, dextroză; potențiator de gust: glutamat monosodic; conservanți: nitrit de sodiu, nitrat de sodiu, nitrat de potasiu; colorant natural: carmin. Membrana artificiala necomestibila. Temperatura de depozitare:2-4 grade C.Produs controlat sanitar veterinar

Produs fiert S.T. 6S/2009
Pulpa porc, apa; sare; zaharuri: dextroza, lactoza; condimente si arome naturale; stabilizator: difosfat , antioxidant : ascorbat de sodiu; conservanti: nitrit de sodiu, nitrat de sodiu.
Temperatura de depozitare:2-4 grade C
Produs controlat sanitar veterinar.

Această reglementare precizează în continuare că aceste mențiuni obligatorii vor fi completate cu alte mențiuni specifice fiecărei grupe de produse, iar în cazul produselor nepreambalate trebuie să se indice prin înscriere pe ele sau în imediata apropiere, fără risc de confuzie, pe un afiș, anunț sau sub orice altă formă: denumirea, data fabricației și termenul de valabilitate.

2. Etichetarea produselor textile.Operația de alegere a unui articol textil este tot mai dificilă datorită diversificării materiilor prime pe seama a numeroase fibre chimice, și mai ales, prin realizarea de amestecuri de fibre și fire extrem de variate, dar și prin folosirea unor tehnologii noi și prin aplicarea a numeroase tratamente de finisare, superioare, cu scopul de a se obține articole cu însușiri foarte diferite. De aici și necesitatea unui “sistem informațional” operativ, la îndemâna vânzătorului și cumpărătorului, principalul suport de informație fiind eticheta.

DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.