Eticheta in aikido

7x puncte

categorie: Diverse

nota: 10.00

nivel: Facultate

Cand instructorul cheama un elev pentru a demonstra o miscare, acesta, foarte repede si de la locul sau, trebuie sa salute si sa se apropie rapid de instructor. Dupa ce instructorul si-a terminat demonstratia, elevul trebuie sa se intoarca la loc si sa salute din seiza inainte de a incepe sa exerseze.Antrenamentul se desfasoara cu seriozitate si fara discutii. Fiind concentrat in intregime asupra [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Eticheta in aikido

Cand instructorul cheama un elev pentru a demonstra o miscare, acesta, foarte repede si de la locul sau, trebuie sa salute si sa se apropie rapid de instructor. Dupa ce instructorul si-a terminat demonstratia, elevul trebuie sa se intoarca la loc si sa salute din seiza inainte de a incepe sa exerseze.Antrenamentul se desfasoara cu seriozitate si fara discutii. Fiind concentrat in intregime asupra lucrului, e de neconceput sa mesteci guma. Dupa salutul de la sfarsit, daca instructorul este inalt in grad, elevii trebuie sa ramana in seiza pana cand acesta a parasit dojo.

Aikido este o arta martiala japoneza si studierea sa este presarata cu un numar de reguli de politete, de curtoazie, pe care unii le considera ceremoniale, dar care de fapt, pentru japonezi, sunt obisnuite.
Aceste reguli nu sunt specifice aikido sau artelor martiale, ele fac parte din viata, morala si obiceiurile japoneze. Studiul aikido nu trebuie sa fie disociat de aceste reguli de eticheta pentru ca astfel am pierde un considerabil aport cultural si spiritual.

Faptul ca salutam dojo, O-Sensei, instructorul si partenerii, si asta adoptand o pozitie in care corpul este bine echilibrat in jurul centrului, permite o constientizare a individualitatii celuilalt, respectandu-l cu inima, dar si cu corpul, pentru ca e nevoie de efort fizic si de reculegere pentru a-i putea oferi un salut intr-o pozitie corecta, ferma, respectoasa si modesta.Nu trebuie sa salutam oricum, cu un gest cu mana sau cu o inclinare a capului, trebuie sa ne concentram si sa ne ordonam corpul in jurul hara, salutul este si o concentrare a spiritului; aceasta inseamna ca suntem pregatiti fizic si psihic pentru a studia aikido.

Pe de alta parte, constientizarea individualitatii celuilalt, respectul pentru aceasta individualitate, armonia intre oameni si lucruri, care sunt bazele filozofiei orientale, ale tao, ale shinto si ale zen, incep prin efortul spre modestia cu care salutam.
Dojo este locul in care venim sa cautam calea: este locul unde incercam sa progresam ca fiinta umana. Faptul ca-l salutam inca de la intrare face din el un loc privilegiat, in care venim sa ne spalam, chiar sa ne purificam, corpul si spiritul.

Prin salutarea portretului lui O-Sensei, facem dovada recunostintei fata de cel care a creat, si care ne comunica prin intermediul discipolilor lui, aceasta arta pe care o iubim si care ne permite sa ne inaltam natura umana. Facem, de asemenea, dovada modestiei, avand in vedere ca oricare ar fi forta, inteligenta, pozitia noastra sociala, exista intotdeauna ceva sau cineva pe care sa-l respectam si caruia sa-i fim recunoscatori pentru ca, daca suntem infinit de mari, suntem si infinit de mici.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.