Etica si morala budismului

5x puncte

categorie: Filosofie

nota: 9.94

nivel: Facultate

Ca sistem etic, preocupat de dezvoltarea morala a omului, budismul a studiat natura starilor dominante de rau si natura starilor mentale bune, care lumineaza minte. Sutra mentioneaza printre vicii: pofta, lacomia, rautatea, ura, ranchiuna, ipocrizia, zgarcenia, tradarea, incapatanarea, mandria, aroganta, vanitatea si impetuozitatea. Budismul a ierarhizat cele zece actiuni negative legate de sursel[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Etica si morala budismului

Ca sistem etic, preocupat de dezvoltarea morala a omului, budismul a studiat natura starilor dominante de rau si natura starilor mentale bune, care lumineaza minte. Sutra mentioneaza printre vicii: pofta, lacomia, rautatea, ura, ranchiuna, ipocrizia, zgarcenia, tradarea, incapatanarea, mandria, aroganta, vanitatea si impetuozitatea. Budismul a ierarhizat cele zece actiuni negative legate de sursele raului, astfel: uciderea, furtul, placeri necuviincioase ale simturilor, vorbirea mincinoasa, calomnia, barfa, lacomia, rautatea si judecata gresita.

Dincolo de aceste analize si ierarhizari, budismul cere oamenilor sa practice virtutile morale, impartite in trei mari categorii: 1) virtuti ale constiintei (sinceritatea, onestitatea si corectitudinea); 2) virtuti ale bunavointei (bunatatea, compasiunea, bucuria pentru binele altuia si calmul); 3) virtuti ale infrangerii (stapanirea de sine, abstinenta, multumirea, rabdarea, celibatul, castitatea, puritatea). Se observa ca budismul structureaza aceste calitati si pune in centrul preocuparilor individului o serie de virtuti necesare formarii caracterului uman, strans legate de sentimentele obisnuite fata de semenii nostri, indispensabile dezvoltarii spirituale si stapanirii de sine, precum si nevoii de organizare sociala, de existenta in cadrul unei colectivitati.

Etica sociala budista aseaza la baza sa doua considerente redate, prin notiunile de preocupare si de drepturi, imbinand principiile altruismului cu notiunile de ordine sociala, morala si politica. Etica socio-politica a budismului are, de aceea, un puternic caracter deontologic, fiind in esenta sa o etica a drepturilor si indatoririlor. In cadrul ei, familia detine un loc central, intrucat in interiorul ei exista datorii reciproce care ii leaga pe membrii acesteia. Decesul femeii la putere a adus in discutie problematica egalitatii in drepturi . In sfera vietii de familie, femeia este asociata cu stabilitatea, grija, rabdarea si compasiunea.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Filosofie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.