Etica in afaceri

3x puncte

categorie: Management

nota: 9.82

nivel: Facultate

Etica, conform dictionarului este "stiinta care se ocupa cu studiul principiilor morale, cu legile lor de dezvoltare si cu rolul in viata sociala".Faimosul doctor si filantrop misionar defineste etica drept ''preocuparea noastra pentru un comportament bun .Avem obligatia de a lua in considerare nu numai bunastarea noastra personala, ci si pe acea a altor oameni ''. In afaceri etica mai poate fi de[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Etica in afaceri

Etica, conform dictionarului este "stiinta care se ocupa cu studiul principiilor morale, cu legile lor de dezvoltare si cu rolul in viata sociala".Faimosul doctor si filantrop misionar defineste etica drept ''preocuparea noastra pentru un comportament bun .Avem obligatia de a lua in considerare nu numai bunastarea noastra personala, ci si pe acea a altor oameni ''. In afaceri etica mai poate fi definita drept capacitatea de a reflecta asupra valorilor in procesul de luare a deciziilor ,de a determina modul in care aceste valori si decizii influenteaza diversele grupuri de parteneri si de a stabili modul in care managerii pot sa foloseasca aceste observatii in conducerea de zi cu zi a firmei .

R. T. De George, unul dintre autorii cei mai proeminenti in acest domeniu,defineste etica in afaceri drept "perspectiva etica, fie implicita in comportament, fie enuntata explicit, a unei companii sau a unui individ ce face afaceri".Comportamentul si declaratiile pot sa se contrazica, astfel incat despre o corporatie se poate spune uneori ca, desi afiseaza un credo etic pus in serviciul comunitatii, daunele teribile provocate mediului inconjurator arata care ii sunt adevaratele convingeri.

P. V. Lewis defineste etica in afaceri drept "acel set de principii sau argumente care ar trebui sa guverneze conduita in afaceri, la nivel individual sau colectiv". Daca suntem de acord ca exista numeroase lucruri pe care oamenii de afaceri nu ar trebui sa le faca, etica in afaceri in acest al doilea sens se refera la ceea ce oamenii ar trebui sa faca in afaceri (Lewis, 1985).La noi, termenul de "etica " are cel putin trei semnificatii diferite. In primul rand, etica se refera la asa-numitele moravuri, cutume si obiceiuri traditionale specifice diferitelor culturi.

In al doilea rand, prin termenul "etica" se intelege ansamblul de valori sinorme care definesc, intr-o anumita societate, omul de caracter si regulile decomportare justa, demna si vrednica de respect, a caror incalcare este blamabila si vrednica de dispret. In aceasta acceptiune, etica promoveaza anumite valori,precum cinstea, dreptatea, curajul, sinceritatea, marinimia, altruismul etc.,

Etica managementului este o forma a eticii aplicate si reprezinta un ansamblu de norme carora trebuie sa li se subordoneze actiunile si deciziile cadrelor de conducere din organizatii, norme care pot sa fie sau nu sanctionate din punct de vedere juridic si care sunt impuse prin forta constiintei colective, a opiniei publice.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Management

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.