Etica in afaceri

7x puncte

categorie: Management

nota: 10.00

nivel: Facultate

Asocierea etic si afectiv are arareori o sustinere de fond in diverse contexte; mai mult, sentimentele si ratiunea se exclud frecvent, deci anumite stari afective ne "conduc " la abateri de la normele etice. Asadar, este greu sa acceptam un comportament non-etic si/sau la limita eticii, atunci cand o persoana invoca argumente de ordin afectiv ce au determinat-o sa actioneze intr-o anumita maniera.[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Etica in afaceri

Asocierea etic si afectiv are arareori o sustinere de fond in diverse contexte; mai mult, sentimentele si ratiunea se exclud frecvent, deci anumite stari afective ne "conduc " la abateri de la normele etice. Asadar, este greu sa acceptam un comportament non-etic si/sau la limita eticii, atunci cand o persoana invoca argumente de ordin afectiv ce au determinat-o sa actioneze intr-o anumita maniera. Distinctia intre etic si legal, distinctie argumentata stralucit de Dan Craciun si ceilalti doi autori ai volumului "Etica afacerilor ", ramane o chestiune de fond si, indeosebi, ea se reflecta profund in practica afacerilor din societatea contemporana.

De pilda, sclavia din SUA inainte de Razboiul Nord - Sud era consacrata prin lege, apartheid-ul din Africa de Sud este si azi impus prin forta legii, discriminarea femeilor in tarile radical islamice este consfintita prin lege, sistemul social rasist in Germania lui Hitler era perfect legiferat; este greu insa de conexat aceste exemple, pentru individul educat, ca fiind ipoteze ale unui comportament etic, ca reflectand stari etice. Inclusiv astazi, intalnim situatii in care corporatii de renume mondial declara public ca au procedat perfect legal intr-o tara sau alta din Lumea a treia, tari in care au recurs la practici discutabile de salarizare si/sau angajare a copiilor in fabrici.

Chiar daca au procedat legal in astfel de situatii, acele MNC-uri au procedat oare si etic? Intr-o definitie simpla, etica constituie o teorie filosofica despre morala individului, despre ceea ce trebuie sau nu sa faca individul muritor pentru a tinde catre adevarul absolut, catre autorealizarea sa deplina; ce anume inseamna insa morala nu este pe deplin convenit de filosofi pe parcurs de trei milenii; cel mai frecvent se emit norme morale de tipul : "Sa nu furi! ", "Sa nu ucizi! " etc.

Probabil ca, intr-o anumita masura, distinctia intre moral si non-moral poarta si o "amprenta" specifica fiecaruia dintre noi, dupa personalitatea si structura interioara a fiecaruia, dupa "matricea culturala " de care apartine fiecare individ; analistii in management au remarcat diferente semnificative intre conceptul de morala din Occident fata de cel de morala din Japonia. Asadar, am invocat anterior sintagma de morala si norme morale (intelegand o suma de reguli impuse de societate prin confirmarea lor in timp); in plus, fiecare dintre noi constientizam ca suntem in buna masura "prizonieri" ai anumitor valori si/sau al unui sistem de valori la care ne raportam in viata zilnica. De unde provine si cum se structureaza acest sistem de valori? Se regasesc sau nu aceleasi valori si in cadrul organizational?
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Management

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.