Etapele planului de interventie al supercomunicatorilor

1x punct

categorie: Romana

nota: 9.60

nivel: Facultate

Armonizarea fizica si verbala: Se foloseste acelasi limbaj, indeosebi in ceea ce priveste expresiile vizuale, auditive si kinestezice. Stabilirea acestei legaturi puternice este modalitatea considerata indispensabila pentru conducerea interlocutorului pe intreg parcusul interventiei.Conducerea - intervenientul stie incotro se indreapta si, in consecinta, controleaza procesul de comunicare. Este ac[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Etapele planului de interventie al supercomunicatorilor

Armonizarea fizica si verbala: Se foloseste acelasi limbaj, indeosebi in ceea ce priveste expresiile vizuale, auditive si kinestezice. Stabilirea acestei legaturi puternice este modalitatea considerata indispensabila pentru conducerea interlocutorului pe intreg parcusul interventiei.Conducerea - intervenientul stie incotro se indreapta si, in consecinta, controleaza procesul de comunicare. Este acea actiune care consta in dirijarea si aducerea interlocutorului acolo unde isi propune intervenientul.

Etapa a II-a
Stabilirea unui cadru si fixarea obiectivelor
Dornici sa obtina rezultate concrete, supercomunicatorii isi acorda suficient timp pentru a preciza ceea ce vor trata in cursul interventiei si pentru a stabilii granita intre ceea ce va fi abordat si ceea ce nu. Daca se inregisteaza devieri de la scopul urmarit este preferabil sa se revina pe calea spre obiectivul respectiv. Interviul pozitiv condus de supercomunicator are ca scop principal transformarea dorintelor si a intentilor adesea confuze, imprecise, tulburi si complicate intr-un obiectiv realist, pozitiv si specific.

Realist - un obiectiv posibil
Pozitiv - formulat in termeni pozitivi
Specific - un obiectiv insotit de precizari si detalii referitoare la realizarea sa, este mai indicat decat unul limitat la o intentie generala.

Etapa a III-a
Studierea resurselor
Resursele unei persoane se grupeaza in doua categorii:
a) Resurse interne: amintiri, experiente de viata, imaginatie, creativitate (Resurse stimulate de Super Comunicatori).
b) Resurse externe: observarea, solicitarile pe care interlocutorul le adreseaza anturajului sau.

Prin calibrare Super Comunicatori stiu cand sugestia lor este aplicata: cand persoana cu care discuta "este in contact" o experienta de reusita personala. Se va observa o usoara miscare a corpului, o mimica vaga, o schimbare fina a nuntei tenului sau o modificare abia sesizabila a ritmului respirator. Prin aceasta calibrare se verifica atingerea Starii Resursa rememorate. Aceasta a treia etapa consta deci in gasirea unei resurse in ceea ce priveste modalitatea in care persoana respectiva a facut deja fata unei situatii, in care a infruntat victorioasa o dificultate in trecut.Aceste resurse sunt: amintiri, experiente de viata, imaginatie, capacitatea de a observa lumea si pe cei din jur, capacitatea de a solicita diverse lucruri celorlalti.

Etapa a IV-a
Interventia propriu-zisa
Aceasta este etapa in care experienta si cunostintele psihologice ale Super-C intervin in cel mai inalt grad.Tehnica anonima este capacitatea universala de a crea, in mintea noastra, o imagine despre noi insine care nu exista inca in realitatea obiectiva, vizualizandu-ne in curs de a reusi ceva nou, ceva ce pana in prezent ne parea dificil sau chiar imposibil de realizat.In functie de natura problemei respective, terapeutul poate alege intre disocieri si asocieri. Atunci cand un "element" al realitatii exterioare produce asupra unei persoane un efect negativ si nedorit, putem spune ca persoana respectiva este prada unei asocieri mentale pe care este de preferat sa o distruga.

Acorarea este unul din elementele utilizate in interventie in scopul evocarii sau provocarii unei anumite stari. Exista mai multe tipuri: vizuale ( un drapel poate evoca patria, razboiul, victoria, etc.), audtive (o melodie, un anumit sunet, unele cuvinte), kinestezice (o atingere, senzatie de caldura).Recadrarea este o alta modalitate de a vedea, de a auzi si/sau de a resimti un anumit lucru. Terapeutul sugereaza un traseu, o activitate in care interlocutorul este ghidat prin intermediul amintirilor, al resurselor si imaginatiei proprii.Schimbarea istoriei personale. Terapeutul modifica continutul memoriei interlocutorului sau prin asocierea cu diverse varste identificate. Aceasta tehnica se aplica cand interlocutorul incearca o "senzatie" inadecvata in viata sa actuala.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.