Etapele metodologice privind contabilitatea de gestiune

3x puncte

categorie: Contabilitate

nota: 9.86

nivel: Facultate

Astfel, prima etapa o reprezinta colectarea cheltuielilor de productie. In aceasta etapa are loc colectarea cheltuielilor direcAZte pe purtatori de costuri (produse, lucrari, servicii, comenzi etc.) ca obiecte de calculatie si a cheltuielilor indirecte pe sectii si sectoare de activitate in functie de posibilitatile de identificare si localizare a lor pe destinatii. Aceasta operatie se realizeaza [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Etapele metodologice privind contabilitatea de gestiune

Astfel, prima etapa o reprezinta colectarea cheltuielilor de productie. In aceasta etapa are loc colectarea cheltuielilor direcAZte pe purtatori de costuri (produse, lucrari, servicii, comenzi etc.) ca obiecte de calculatie si a cheltuielilor indirecte pe sectii si sectoare de activitate in functie de posibilitatile de identificare si localizare a lor pe destinatii. Aceasta operatie se realizeaza cu ajutorul conturilor de calculatie prin preluarea cheltuielilor de exAZploatare din contabilitatea financiara si ordonarea lor dupa destinatie in contabilitatea de gestiune, debitandu-se conturile de calculatie pe analiticele corespunzatoare fiecarui cont in parte si creditandu-se contul 901 "Decontari interne privind cheltuielile".

b) Se incepe apoi calculatia costului efectiv cu decontarea liAZvrarilor reciproce de produse, lucrari si servicii intre activitatile auxiliare pentru nevoile lor de productie.
Efectuarea decontarii livrarilor reciproce dintre sectiile auxiliare necesita cunoasterea costului efectiv al productiei care face obiectul livrarilor respective, dar pentru calculul acestuia este necesara decontarea livrarilor reciproce. In astfel de situatii, intrucat costul efectiv al prestatiilor reciproce dintre sectiile auxiliare este greu de stabilit, acestea se deconteaza fie la costul efectiv al perioadei precedente, fie la un cost prestabilit al perioadei curente, fie prin folosirea altor procedee.

Reflectarea in contabilitate a decontarilor reciproce dintre sectiile auxiliare se face cu ajutorul conturilor analitice ale contului sintetic 922 "Cheltuielile activitatilor auxiAZliare", care corespund fiecarei sectii auxiliare in parte. Astfel, se debiteaza conturile care reprezinta sectiile auxiliare consumatoaAZre de produse, lucrari si servicii si se crediteaza conturile analiAZtice corespunzatoare sectiilor auxiliare furnizoare ale productiei respective, fara ca prin aceasta sa se altereze rulajul contului sinAZtetic.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Contabilitate

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.