Etapele dezvoltarii organismului uman

5x puncte

categorie: Biologie

nota: 9.83

nivel: Facultate

Aceste modificari determina o polarizare a blastomerelor, acestea prezentand un pol apical ce priveste spre exteriorul zigotului si o fata bazolaterala ce priveste spre interiorul zigotului.
O astfel de celula polara poate da nastere unor celule fiice diferite, in functie de orientarea axei de diviziune fata de axa polara a sa. Daca axa de diviziune formeaza un unghi drept cu axa polara, un[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Etapele dezvoltarii organismului uman

Aceste modificari determina o polarizare a blastomerelor, acestea prezentand un pol apical ce priveste spre exteriorul zigotului si o fata bazolaterala ce priveste spre interiorul zigotului.
O astfel de celula polara poate da nastere unor celule fiice diferite, in functie de orientarea axei de diviziune fata de axa polara a sa. Daca axa de diviziune formeaza un unghi drept cu axa polara, una din celulele fiice va pastra elementele regiunii apicale a celulei mama si va fi la randul sau o celula polara.

Cealalta celula fiica va pastra regiunea bazala a celulei mama si va fi o celula nepolara. Daca axul de diviziune este paralel cu axul de polarizare a celulei, cele doua celule fiice rezultate vor fi la randul lor polare. La 3 zile de la fecundare, cand zigotul patrunde in cavitatea uterina, este format din 16 blastomere si poarta numele de morula. Morula este formata din celule distincte din punct de vedere al fenotipului (polare si nepolare) si al localizarii (superficiale si profunde). In stadiul de 16 celule raportul dintre cele doua tipuri celulare (polare si nepolare) poate varia intre 16:0 si 8:8.

Blastomerele nepolare se divid mult mai lent si au un inalt potential de dezvoltare dand nastere celulelor formative sau masei interne, care vor forma embrioblastul. Blastomerele periferice polare se divid mult mai rapid si vor forma masa celulara externa sau trofoblastul, care la randul sau va contribui la formarea placentei.
In ziua a 4-a de la fecundare, inainte de disparitia zonei pellucida, incepe sa se acumuleze lichid (fie secretat de celulele trofoblastice, fie transportat de acestea din cavitatea uterina) in interiorul morulei. Lichidul acumulat determina o largire a spatiilor intercelulare, care in final se vor uni si vor forma o cavitate unica plina cu lichid, numita cavitatea blastocistului.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Biologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.