Etapele cercetarii

1x punct

categorie: Psihologie

nota: 8.11

nivel: Facultate

     Metodologia este teoria stiintifica despre caile (metodele) sporirii eficacitatii cunoasterii umane.

     Metoda (def.de A.Brimo) -ordinea ce se pune în învatarea unei stiinte, urmând conditiile, particularitatile acelei stiinte.

     Felul practic, procedural, în care se utilizeaza o metoda sau alta de cercetare se numeste tehnica.[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Etapele cercetarii

     Metodologia este teoria stiintifica despre caile (metodele) sporirii eficacitatii cunoasterii umane.

     Metoda (def.de A.Brimo) -ordinea ce se pune în învatarea unei stiinte, urmând conditiile, particularitatile acelei stiinte.

     Felul practic, procedural, în care se utilizeaza o metoda sau alta de cercetare se numeste tehnica.     Cecetarea fundamentala-are drept scop cunoasterea si întelegerea lumii care ne înconjoara, deschiderea unei noi perspective prin largirea universului explicarii realitatii.

     Etapele cercetarii     a) Documentarea-observarea faptelor, colectarea datelor si clasificarea acestor+pregatirea teoretica complexa a celui care efectueaza cercetarea.

     b) Elaborarea ipotezelor explicative- Ipoteza constituie o constructie deductiva elaborata plecând de la faptele observate si destinata unei verificari ulteriaora. Întrucât, pentru a putea fi acceptata, ea trebuie demonstrata, ipoteza se distinge de postulat sau paradigma.(Teoria-reprezinta o ipoteza verificata)     Ipotezele pot fi clasificate:

     -dupa obiectul studiat, ele se pot referi la faptele supuse explicarii, la conceptele utilizate în teorie sau practica.

     -dupa nivelul lor de generalitate, ipotezele pot fi generale ori particulare.     Pentru a fi admisibile metodologic, ipotezele trebuie sa îndeplineasca urmatoarele conditii:

     -sa se refere la fenomene observabile;

     -sa utilizeze concepte precise;

     -sa fie specifice domeniului utilizat;

     -sa fie verificabile.     c) Verificarea ipotezelor-este dificila deoarece criminalitatea nu se poate produce în laborator.     Nivelele profunzimii cerecetarii     a) Descrierea-este nivelul superficial al cercetarii si urmeaza fazei documentarii

     b) Clasificarea datelor-se realizeaza prin categorisire sau clasificare si utilizeaza conceptul de categorie (clasa de obiecte sau fiinte care reprezinta caracteristici comune si permite compararea cu alte clase care au propriile caracteristici)

     c) Explicarea-corespunde functiei explicative a criminologiei si vizeaza clarificarea naturii si cauzelor obiectului de studiu.

     Teoria criminologica nu este doar o ipoteza verificata, ea reprezinta un ansamblu structurat de concepte si judecati de valoare care are ca scop explicarea sintetica a realitatii.     Cercetarea aplicata

     3 etape:-Documentarea prealabila (presupune studierea domeniului supus cercetarii), diagnosticarea (consecinta logica a documentarii si are ca obiectiv aprecierea stiintifica asupra efectivitatii si eficacitatii mijlocului studiat), propunerea de schimbare (etapa finala si are loc doar daca rezultatele cercetarii o impun)
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.