Estimarea riscurilor intr-o economie in tranzitie

7x puncte

categorie: Economie

nota: 9.07

nivel: Facultate

În cea ce privește riscurile economice, este necesar de remarcat că în ultimii ani au apărut lucrări științifice în care considerări asupra planificării, activității economice a întreprinderilor comerciale, raportul între cerere și ofertă, abordă chestiunea riscurilor.

Ca exemplu pot servi lucrările “Riscurile business-ului modern”, “Alfabetul întreprinderii&rdq[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Estimarea riscurilor intr-o economie in tranzitie

În cea ce privește riscurile economice, este necesar de remarcat că în ultimii ani au apărut lucrări științifice în care considerări asupra planificării, activității economice a întreprinderilor comerciale, raportul între cerere și ofertă, abordă chestiunea riscurilor.

Ca exemplu pot servi lucrările “Riscurile business-ului modern”, “Alfabetul întreprinderii” de Raisberg; Piața financiară: calcului riscului” de Pervozvanski ș.a. Un oarecare interes îl prezintă compararea teoriilor clasice și neoclasice ale riscurilor de entreprenoriat și aplicarea lor economică. În studierea profitului entreprenorilor reprezentanți ca J. Mill, J.U. Senior, distingeau structura profitui patronal (de entreprenoriat). Un procent ( ca o parte a capitalului vărsat), remunerarea entreprenorului și plata pentru riscuri (ca rambursare pentru riscurile posibile, legate de activitatea de producere).

În teoria clsică a riscului patronal, ultimul este identificat cu așteptarea matematică a pierderilor, care ar putea să se producă în funcție de deciyia luată. Aici riscul nu este decît prejudiciul purtat de către decizia dată.

O astfel de interpretare unilaterală a esenței riscului a provocat o obiecție puternică din partea economiștilor străini care a provocat apariția altei înțelegeri a riscului patronal.

În anii 30 economiștii A. Marshall și A. Pigou au elaborat bazele teoriei neoclasice a riscului de entreprenoriat. Bazele acestei teorii cuprind următoarele : entreprenorul, lucrînd în condiții de incertitudine, beneficiul fiind o variabilă aleatorie, se ghidează de două criterii :

- Mărimea profitului așteptat
- Mărimea fluctuațiilor acestuia.

Conduita entreprenorului, conform teoriei neoclasice a riscului, este condiționată de utilitatea marginală. Aceasta înseamnă, că în prezența a două variante, de exemplu, investițiile care dau același beneficiu așteptat, entreprenorul va alege varianta, în care fluctuațiile profitului așteptat sunt mai mici. Dacă se acceptă un număr mic de decizii de același tip, nu se poate considera că diferențele de profit vor fi egalizate mutual, pentru că în acest caz legea numerelor mari nu va mai funcționa.

Iată de ce entreprenorul, luînd decizia, trebuie să ia în considerație fluctuațiile profitului și să aleagă varianta de decizie, care dă același rezultat, dar care se caracterizează printr-o fluctuație mai mică.

Conform teoriei neoclasice, pentru antreprenor, același profit, dar legat de eventuale fluctuații, este mai puțin interesant.
Dezvoltarea ulterioară a acestei teorii neoclasice a riscurilor a fost continuată de către economistul ungar N. Batchkai, D.Mescent etc. Ei vedeau esența riscului în posibilitatea de deviație față de scopul, grație căruia a fost luată decizia.

Analiza literaturii dedicată problemelor riscului, a astfel de autori ca A. Abciuc, A.Alighin, S.Jiznin, Iu. Osipov, B.Raisberg, S.Vladaicev, arată că între investigatori nu există o opinie comună în cea ce privește riscul.

Abciuc și Alighin definesc riscul ca activitate sau acțiune a “înlăturării incertitudinii”. Rastrighin și Raisberg definesc riscul drept “prejudiciu, pierderi posibile” conducîndu-se de teoria clasică a riscului patronal.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.