Estimarea dimensiunilor economiei subterane

3x puncte

categorie: Economie

nota: 9.40

nivel: Facultate

O analiza a studiilor si a referirilor cu privire la economia subterana conduce la concluzia ca pot fi delimitate trei directii de abordare a determinarii dimensiunilor acesteia:

a) Lansarea unor cifre cu caracter speculativ, in functie de anumite interese conjuncturale. Rolul unor astfel de "estimari" este acela de a convinge publicul si mediile interesate ca, sesizand dimensiunile[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Estimarea dimensiunilor economiei subterane

O analiza a studiilor si a referirilor cu privire la economia subterana conduce la concluzia ca pot fi delimitate trei directii de abordare a determinarii dimensiunilor acesteia:

a) Lansarea unor cifre cu caracter speculativ, in functie de anumite interese conjuncturale. Rolul unor astfel de "estimari" este acela de a convinge publicul si mediile interesate ca, sesizand dimensiunile activitatilor ce scapa reglementarilor legale, cei in drept vor adopta masurile potrivite, oferind astfel, dupa caz, justificarea anumitor masuri.

b) O alta directie o reprezinta emiterea unor cifre a caror fundamentare este exclusiv un rationament logic, o buna cunoastere a activitatii economice (atat formale, cat si informale), acest gen de analiza oferind, deseori, cifre pertinente, cel putin in situatia in care autorul este un bun cunoscator al realitatii din tara sa, si nu numai, avand o buna pregatire de specialitate si intuitia necesara unui astfel de demers.

Un rol important in abordarea acestei metode il are si realizarea unor comparatii internationale, cel putin cu tari asemanatoare ca structura economica, legi si cutume, comportament al agentilor economici si, nu in cele din urma, a caracteristicilor educationale, temperamentale ale populatiei.

c) O a treia directie o reprezinta estimarile pe baza metodelor de evaluare bine definite, pentru care sunt elaborate anumite metodologii de calcul, metode care se bazeaza pe aceeasi idee si anume ca economia subterana lasa urme, care apar pe piata muncii, in agregatele monetare sau sub forma dezacordului intre venituri si cheltuieli.

In cadrul acestei ultime directii de determinare a dimensiunilor economiei subterane sunt cunoscute urmatoarele abordari generale, fiecare oferind, insa, in practica, posibilitatea mai multor modalitati de estimare:

1. metode bazate pe date din sistemul conturilor nationale;
2. evaluarea pe baza datelor obtinute in urma verificarilor fiscale si altor metode de control;
3. metoda indiciilor ce apar pe piata muncii;
4. metode monetare;
5. metode bazate pe consumul de electricitate.

Pe plan international s-au pus totusi la punct cateva metode de calcul cu mentiunea ca, aplicate aceleiasi tari si aceleiasi perioade, rezultatele sunt rareori concordante, uneori fiind chiar in mod fundamental diferite.

a) La prima vedere, cea mai evidenta metoda este supravegherea directa prin analiza datelor oferite de agentii economici care isi desfasoara activitatea, in intregime sau in parte, "in subteran". Aceasta metoda ofera posibilitatea cunoasterii structurii economiei subterane insa se bazeaza pe exactitatea datelor oferite, ceea ce genereaza dubii cu atat mai mult cu cat unele activitati sunt nelegale iar agentii economici nu sunt pregatiti sa-si recunoasca implicarea, chiar si in conditiile asigurarii caracterului anonim.

b) O metoda asemanatoare se bazeaza pe analiza detaliata a unui esantion de platitori de taxe, aflati sub amenintarea unor sanctiuni in cazul in care ar refuza colaborarea. In acest fel sunt obtinute si date cu privire la micii evazionisti care lucreaza pe cont propriu si care in cele mai multe cazuri se sustrag de la plata taxelor si impozitelor datorate statului.

Aceasta metoda nu prezinta insa acuratete din moment ce se limiteaza la activitatile taxabile, fara a se referi astfel la o parte semnificativa a economiei subterane.Cele doua metode prezentate, considerate metode directe de estimare a economiei subterane, sunt putin folosite din cauza dezavantajelor evidente.

Este vorba in primul rand de subiectivismul datelor analizate dar si de imposibilitatea realizarii unor proiectii pentru evolutia fenomenului economiei subterane. Exista si un avantaj care se refera la informatiile detaliate ce se pot obtine cu privire la structura economiei subterane, dar aceste rezultate depind foarte mult de modul in care sunt concepute chestionarele.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.