Estimarea calitativa a riscului

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.96

nivel: Facultate

Pentru estimarea riscurilor asociate cu importul unor animale potential infectate sau cu produse de origine animala ce contin agentul patogen, este uzual sa se foloseasca listele bolilor OIE, ca baza pentru identificarea hazardului, cu lista A a bolilor in prim plan pentru lucrarile ulterioare. Urmatoarea etapa a estimarii calitative a riscului este definirea procedurii de urmat, aceasta necesitan[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Estimarea calitativa a riscului

Pentru estimarea riscurilor asociate cu importul unor animale potential infectate sau cu produse de origine animala ce contin agentul patogen, este uzual sa se foloseasca listele bolilor OIE, ca baza pentru identificarea hazardului, cu lista A a bolilor in prim plan pentru lucrarile ulterioare. Urmatoarea etapa a estimarii calitative a riscului este definirea procedurii de urmat, aceasta necesitand , de asemenea, informatii suplimentare.

Culegerea de informatii implica faptul ca aceasta trebuie sa fie abordata intr-o maniera organizata si desi subiectul este estimarea calitativa a riscului, este adesea necesar sa se listeze sau sa se stabileasca secventele caii de urmat. Cel mai bine este sa ilustram aceasta cu un exemplu: care este pericolul transmiterii turbarii din Europa in Marea Britanie prin lilieci?Etapa urmatoare pentru estimarea calitativa a riscului este colectarea datelor si a informatiilor.

Atunci cand realizam orice tip de estimare a riscului, fie calitativa, fie cantitativa, validitatea datelor trebuie sa fie intotdeauna destul de reala si precisa. Este cazul particular referitor la estimarea prevalentei unei infectii, acest parametru fiind puternic dependent de calitatea supravegherii veterinare in regiunea sau tara de interes. In mod similar, pot fi diferente mari intre ce recomanda reglementarile sau metodele publicate, (de exemplu pentru procesarea alimentelor) si ce se efectueaza in momentul dat atat in tara importatoare cit si in cea exportatoare.

Aceste aspecte pot varia mult de la tara la tara, de la regiune la regiune. O estimare a validitatii datelor poate fi bazata doar pe cunoasterea sistemelor din tara respectiva. Estimarea finala a riscului este efectuata luand in considerare factorii mentionati, definindu-i intr-o maniera clara si concisa. Pot fi utilizate, de asemenea, recomandarile. Acest stadiu final este prezentat in tabelul (4.2), utilizandu-se exemplul ham-ului de Parma, in conjunctura identificarii unui risc potential ce apartine listei A - OIE, mai precis virusul pestei porcine clasice.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.