Estetica tainei - Mateiu I. Caragiale

5x puncte

categorie: Romana

nota: 9.45

nivel: Liceu

1. Viata si opera
Pe cat de singulara este opera lui Mateiu I. Caragiale, prin farmecul ei straniu, in peisajul literaturii noastre dintre cele doua razboaie mondiale, pe atat de ciudat a fost si destinul sau uman, in jurul caruia s-au tesut si se tes inca valuri de legenda. Inca de la venirea sa pe lume, Parcele I-au harazit carari mai putin comune.
Mateiu I. Cara[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Estetica tainei - Mateiu I. Caragiale

1. Viata si opera
Pe cat de singulara este opera lui Mateiu I. Caragiale, prin farmecul ei straniu, in peisajul literaturii noastre dintre cele doua razboaie mondiale, pe atat de ciudat a fost si destinul sau uman, in jurul caruia s-au tesut si se tes inca valuri de legenda. Inca de la venirea sa pe lume, Parcele I-au harazit carari mai putin comune.
Mateiu I. Caragiale s-a nascut la 25 martie 1885 (12 stil vechi), in Bucuresti, ca fiu nelegitim al dramaturgului I.L.Caragiale, fapt ce-i va provoca, mai tarziu, grave complexe de inferioritate si o zbatere continua, aproape disperata, de a-si depasi conditia de bastard, de a inlocui extractia sociala umila mostenita de la tatal sau printr-o iluzorie descendenta nobiliara, plasmita cu o uimitoare convingere intima. Cert este insa ca, dupa ce se casatoreste cu Alexandrina Burelly (la 7 ianuarie 1889), dramaturgul il aduce pe Mateiu in noua sa familie, revarsandu-si asupra lui si acum si mai tarziu, dragostea paterna, ingrijindu-se indeaproape de educarea si instruirea lui. Atunci cand familia se imbogateste cu inca doi copii, Luca (nascut 3 iulie 1893) si Ecaterina (nascuta 30 mai 1894), fiul natural incepe sa treaca printr-un tot mai accentuat proces de autoinselare, crezandu-se frustrat de solicitudinea si afectiunea paterna, ceea ce-l va duce, cu timpul, la o iremediabila ruptura sufleteasca de tatal sau.
Dragostea lui I.L.Caragiale fata de primul sau copil nu poate fi pusa la indoiala si nici considerata o simpla si conventionala obligatie familiara, faptele o dovedesc cu prisosinta. Atunci cand Mateiu ajunge la varsta scolaritatii, 1892, I.L.Caragiale il inscrie ca elev bursier la colegiul Sf. Gheorghe, unde studiaza pana prin 1902. Aici el se distinge printr-o excelenta pregatire scolara, cu bogate si temeinice cunostinte din multiple domenii, depasind cadrul programei didactice, intretinand discutii la un nivel superior cu unii dintre profesorii sai. Mai tarziu, autorul Crailor de Curtea-Veche isi va demonstra competenta heraldica prin cateva documentate studii, cum sunt In chestiunea unei aberatii, in care face istoricul Ordinului de Malta, si ,,O contributie heraldica la istoria Brincovenilor" unde prezinta detaliat stemele acestei familii domnitoare romanesti.
Pasiunea pentru heraldica, la o varsta destul de frageda, urma sa aiba consecinte neobisnuite in desfasurarea vietii lui Mateiu I. Caragiale, inraurandu-i hotarator existenta, in directii paradoxale. Aceasta pasiune a constituit fie elementul declansator, fie terenul prielnic pretinselor ascendente nobiliare ale viitorului scriitor. Inca din anii adolescentei, Mateiu se inchipuie coborator din stirpe aristocratica, isi cauta stramosii in familii domnitoare din indepartate veacuri, spre iritarea tatalui sau. Iluzoria origine nobiliara, pe care o va arbora cu ostentatie, dar care va avea si urmari putin fericite, determinandu-l sa traiasca in solitudine si devorat de visuri de marire, dramatice in inevitabilele lor esecuri, incepe sa-l stapaneasca pe Mateiu I. Caragiale inca din anii de studii, fiind sesizabila nu numai in pasiunea pentru heraldica, ci si in manifestarile vietii obisnuite.
In noiembrie 1904, cand I.L.Caragiale se autoexileaza la Berlin, impreuna cu familia, il aduce, binenteles si pe Mateiu. Din aceeasi dragoste si grija pentru destinul fiului sau, dramaturgul il determina sa se inscrie la Facultatea de Drept, din capitala Germaniei. Dar si de data aceasta, Mateiu se afla in opozitie cu tatal sau. In loc sa se dedice studiului, frecventeaza muzeele si monumentele berlineze, cerceteaza vestigiile trecutului nobiliar, citeste cu patima literatura aleasa, din dorinta urmarita cu secreta persuasiune de a-si rafina spiritul si de a patrunde cat mai mult in sfera deprinderilor aristrocrate. Din aceasta perioada dobandeste admirabile impresii ale farmecului vietii berlineze pe care le va transpune in povestirea Remember.
Iritat probabil de aerele aristrocratice ale lui Mateiu, afisate si cu stranie convingere si cu ostentatie, I.L.Caragiale il expediaza in tara, la Bucuresti, in primavara anului 1905, rugand-o pe sora sa Lenci sa-l supravegheze si sa-l indrume, desi acesta locuia impreuna cu mama sa, Maria Constantinescu. Afland ca Mateiu intentioneaza sa se inscrie la scoala de ofiteri, dramaturgul da semne de neliniste si o roaga pe sora sa sa intervina. Lucrurile s-au rezolvat pozitiv prin insasi evolutia fireasca a faptelor. Respins la examenul de admitere in scoala de ofiteri, Mateiu se inscrie, in 1905, la Facultatea de Drept, spre satisfactia tatalui.
Interesat indeaproape de preocuparile de creatie literara ale lui Mateiu, afland ca acesta are gata un ciclu intreg de poezii, I.L.Caragiale paraseste Berlinul autoexilarii sale, la sfarsitul anului 1911, si vine, pentru scurt timp, la Bucuresti, spre a se ingriji de soarta celui ce batea la portile Parnasului. Increzator in steaua fiului sau si uzand de autoritatea sa literara, precum si de prietenia cu unii din mentorii de atunci ai literaturii romane, I.L.Caragiale merse, impreuna cu Mateiu si A. Vlahuta, la Iasi, la redactia ,,Vietii romanesti". Poeziile au fost discutate cu G. Ibraileanu si G. Toparceanu, dar se pare ca acesta din urma n-a fost prea incantat de ele, argumentandu-si insatisfactia. Cu toate acestea, G. Ibraileanu publica treisprezece dintre ele, in numarul 4 din 1912 al ,,Vietii romanesti" (Clio, Lauda cuceritorului, Prohodul razboinicului, Noapte rosie, Calugarita, Boierul, Aspra, Inteleptul, Cronicarul, Domnita, La Arges, Trantorul si Curtile vechi). Poeziile de debut ale lui Mateiu I. Caragiale, desi nu anuntau un poet de superioare valente artistice, au fost totusi pozitiv apreciate de unii scriitori din acea vreme.
Prin moartea tatalui sau, Mateiu Caragiale pierde principalul sau sprijin, desi intre ei nu exista o relatie foarte buna. Functiile pe care le ocupa, mai mult din respect fata de memoria ilustrului sau parinte nu-I puteau oferi o existenta satisfacatoare, in raport cu visurile sale de glorie si stralucire.
Compensatia morala si spirituala o gaseste in creatia
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.