Estetica si limbajul despre arta

3x puncte

categorie: Diverse

nota: 9.73

nivel: Facultate

Exista cateva motive care ne fac sa credem ca aceasta solutie nu functioneaza in toate cazurile. in primul rand, unele dintre dezacordurile aparente nu pot fi acceptate atat de usor. Pictura reprodusa pe coperta acestei carti nu doar imi place, ci chiar o consider frumoasa. Daca tu nu esti de aceeasi parere, dezacordul nostru vizeaza ceva mai mult decat preferintele personale - inseamna ca nu sunt[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Estetica si limbajul despre arta

Exista cateva motive care ne fac sa credem ca aceasta solutie nu functioneaza in toate cazurile. in primul rand, unele dintre dezacordurile aparente nu pot fi acceptate atat de usor. Pictura reprodusa pe coperta acestei carti nu doar imi place, ci chiar o consider frumoasa. Daca tu nu esti de aceeasi parere, dezacordul nostru vizeaza ceva mai mult decat preferintele personale - inseamna ca nu suntem de acord asupra tipurilor de lucruri care sunt frumoase.

Asemenea dezacorduri nu sunt neaparat o gaura in cer; pot sa te consider in continuare o fiinta normala, admirabila, chiar daca nu esti de aceeasi parere cu mine in privinta obiectelor frumoase. insa n-as pretui judecatile tale despre frumos asa cum le-as pretui pe ale altcuiva, si cred ca in aceasta privinta iti lipseste pregatirea sau priceperea de care dau dovada altii.in al doilea rand, daca 'frumosul' este doar expresia unei preferinte, e greu de inteles de ce ar trebui sa continuam sa vorbim despre el. Discursul despre frumos a aparut probabil ca un fel de eroare lingvistica.

La un moment dat, oamenii au crezut ca exista un lucru numit frumusete 4 in general, contradictia este conceputa ca incompatibilitate intre propozitii. Doua propozitii sunt contradictorii atunci cand adevarul uneia implica falsul celeilalte. in viata de zi cu zi, toleranta noastra fata de incompatibilitate este foarte mare; credem si afirmam tot felul de lucruri contradictorii, atat din intamplare, cat si pentru ca e mai usor de trait astfel.

"Oare de ce uneori ajung sa cred nu mai putin de sase lucruri imposibile inainte de micul dejun?", ii spune Regina Alba, Alicei in Alice in tara oglinzii.) insa a sustine cu buna stiinta o contradictie inseamna sa renunti la gandirea rationala. Nu e imposibil, dar pretul pe care il platim este irationalitatea sau o proprietate a lucrurilor care le face sa fie frumoase. Cand spuneau "apusul e frumos" incercau sa se refere la ceva anume, dar n-au reusit decat sa-si exprime sentimentul de aprobare. O data ce ai identificat greseala, pare o prostie sa persisti in a o face.

Pe vremuri, oamenii credeau in fantome si discutau despre asta, insa fantomele nu exista, iar ei nu faceau altceva decat sa-si manifeste teama pe care o resimteau in anumite situatii. Atunci cand incetam sa mai credem in fantome, incetam si sa vorbim despre ele (exceptand situatiile fictionale, cand doar ne prefacem ca credem). Nu simt insa nevoia sa incetez a vorbi despre frumos, deci probabil ca inca mai cred ca frumosul este ceva mai mult decat simpla mea incantare. Poate ca ma insel, dar inca nu sunt pregatit sa-mi recunosc greseala.

Probabil ca ar trebui sa limitam totusi folosirea cuvantului 'frumos'. Cuvintele presupun un intreg ansamblu de asociatii de idei. Atunci cand vorbim, de pilda, despre gravitatie, cuvantul 'gravitatie' presupune un ansamblu de teorii ale fizicii care explica fortele de atractie dintre corpuri. A te astepta sa gasesti un obiect numit gravitatie este o eroare lingvistica: nu exista un lucru care sa poarte un astfel de nume, insa gravitatia este, fara indoiala, un fenomen cat se poate de obisnuit. Fizica ne spune cum sa integram acest concept in contextul limbajului nostru. renuntam si la folosirea cuvantului ca atare.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.