Este necesara reglementarea concurentei?

7x puncte

categorie: Economie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Ineficienta in sens Pareto a oligopolului se datoreaza in primul rand instabilitatii firmei oligopoliste, precum siinstabilitatii asociate cu alte cauze ale eseculuipietei: cresterea incertitudinii siinformatia incompleta.Firma oligopolista are doua alternative: fie sa negocieze cu celelalte firme, fie sa adopte o pozitie singulara de firma recalcitranta. In cazul in care se ajunge la o intelegere[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Este necesara reglementarea concurentei?

Ineficienta in sens Pareto a oligopolului se datoreaza in primul rand instabilitatii firmei oligopoliste, precum siinstabilitatii asociate cu alte cauze ale eseculuipietei: cresterea incertitudinii siinformatia incompleta.Firma oligopolista are doua alternative: fie sa negocieze cu celelalte firme, fie sa adopte o pozitie singulara de firma recalcitranta. In cazul in care se ajunge la o intelegere comportamentul firmelor din oligopol devine de tip monopol.

Cooperarea intre firmele din oligopol evita frangerea cererii, iar firma castiga deoarece venitul datorat cresterii de pret este mai mare decat pierderile de venit datorate diminuarii cantitatii vandute.
Forme de cooperare:trustul: firmele sunt integrate orizontal printr-o asociere a capitalurilor; conglomeratul rezultat reprezinta un monopol, chiar daca este o structura de tip holding.cartelul: firmele isi pastreaza autonomia; coordonarea se poate face pe baza unor acorduri negociate de participanti (cu privire la preturi, piete de desfacere, cotele fiecarei firme). Ex.: OPEC (OrganizatiaTarilor Exportatoare de Petrol).

suprematia firmei dominante: firma cu cea mai buna pozitie pe piata lanseaza o oferta speciala din care celelalte firme deduc care sunt conditiile de cooperare (de regula, prin stabilirea unui pret director).
Modalitati de cooperare:informala (tacita): concurenta mai putin apriga, cerere in expansiune si pericol redus al aparitiei de noi concurenti.formala (acorduri de coordonare).
Dificultatea cordonarii:nontransparenta strategiilor de pret: firmele nu fac intotdeauna publice informatiile privind stabilirea preturilor. Coordonarea va fi dificila deoarece nu se pot determina reactiile de adaptare.

vanzarile en-gros: tranzactiile intre producator siangrosisti se desfasoara in loturi mari de produse, la intervale mai mari de timp, pe baza unor contracte cadru de lunga durata. Riscul pierderii unor clienti datorita unor cresteri de pret din partea unui furnizor este redus.bunuri complexe sinonfungibile: daca bunul este divizibil si omogen, politica de coordonare este usor de realizat.concentrarea pietei: cu cat piata este mai putin concentrata, cu atat mai mult vor fi tentate firmele sa adopte strategii de pret mai competitive.
legislatia antitrust: sanctioneaza practicile de coordonare in cadrul oligopolului. Coordonarea oligopolului nu este o situatie stabila; ineficientaPareto a oligopolului face posibila si necesara functia de reglementare a statului.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.