Esenta marketingului

5x puncte

categorie: Marketing

nota: 9.93

nivel: Facultate

In mod concret, marketingul a aparut, sub aspectul unor activitati practice coerente si al unor teoretizari ale acestora, in SUA, pe fondul cadrului deosebit de favorizant al modului specific de dezvoltare a economiei si societatii americane, al dinamismului economic si social deosebit din aceasta tara. Fata de ideea acreditata initial, ca marketingul s-a nascut in Statele Unite odata cu revolutia[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Esenta marketingului

In mod concret, marketingul a aparut, sub aspectul unor activitati practice coerente si al unor teoretizari ale acestora, in SUA, pe fondul cadrului deosebit de favorizant al modului specific de dezvoltare a economiei si societatii americane, al dinamismului economic si social deosebit din aceasta tara. Fata de ideea acreditata initial, ca marketingul s-a nascut in Statele Unite odata cu revolutia industriala ( Stanton, W. J., Fundamentals of Marketing, Sixth Edition McGraw - Hill Book Co, New York, 1981, p. 5-6. ), in prezent majoritatea autorilor plaseaza inceputurile sale in secolul trecut.

Propagarea sa a fost destul de lenta pana spre mijlocul secolului trecut, afirmandu-se doar in mica masura si in unele tari europene dezvoltate. Insa incepand din anii '50, expansiunea marketingului devine de-a dreptul "exploziva", preocupand intreprinderi si alte organizatii din economii cu structuri si niveluri de dezvoltare dintre cele mai diferite.

Pornind de la faptul ca marketingul s-a afirmat in tari cu o economie dezvoltata, in contextul aparitiei unei abundente de produse si servicii pe piata si al unor dificultati crescande in desfacerea lor, o serie de autori au legat geneza sa de existenta unei astfel de tari, de pozitionare a ofertei pe piata. Dar, desi abundenta poate fi acceptata ca un factor favorizant al promovarii marketingului , limitarea genezei si difuzarii sale la o atare explicatie se dovedeste a fi insuficienta la o analiza mai atenta.

Resorturile aparitiei si promovarii practice a marketingului sunt mult mai profunde, fiind, in mod sintetic, asociate dinamismului social - economic specific epocii trecute si cu deosebire perioadei de dupa cel de-al doilea razboi mondial. Un important si complex numar de factori favorizanti ai raspandirii viziunii si tehnicilor de marketing - intre care la loc de frunte se situeaza dezvoltarea productiei, adancirea specializarii, mutatiile demografice, schimbarea conditiilor de munca si de viata ale consumatorilor si, nu in ultimul rand, amplificarea exponentiala a relatiilor economice internationale - sunt, in realitate, tocmai o expresie a acestui dinamism.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Marketing

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.