Esenta economica, rolul si functiile asigurarii in economia de piata

7x puncte

categorie: Economie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Dezvoltarea societatii a insemnat o continua stradanie a omului in gasirea celor mai bune forme de protectie. In organizarea si apararea vietii lor, ca si in procesul producerii bunurilor materiale si desfasurarea altor activitati, oamenii s-au aflat intr-o lupta continua cu unele fenomene ale naturii care pot impiedica desfasurarea normala a activitatii umane. Desi oamenii au obtinut mari succese[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Esenta economica, rolul si functiile asigurarii in economia de piata

Dezvoltarea societatii a insemnat o continua stradanie a omului in gasirea celor mai bune forme de protectie. In organizarea si apararea vietii lor, ca si in procesul producerii bunurilor materiale si desfasurarea altor activitati, oamenii s-au aflat intr-o lupta continua cu unele fenomene ale naturii care pot impiedica desfasurarea normala a activitatii umane. Desi oamenii au obtinut mari succese in lupta cu fortele naturii, dar sunt inca neputinciosi in fata unor calamitati ale naturii, cum sunt: furtunele, uraganele, cutremurele de pamant, alunecarile de teren, grindina, ingheturi etc.

Impotriva acestor fenomene stiinta nu a gasit inca mijloacele tehnice suficiente de lupta, de aceea ele aduc societatii mari prejudicii. In aceasta situatie, omului i-a ramas calea solidarizarii pentru suportarea in comun a efectelor calamitatilor naturii si accidentelor, si anumite calea asigurarii si reasigurarii. Dezvoltarea activitatii de asigurare a fost strins legata de activitatea economica, precum si de evolutia ralatiilor de drept. Economistul englez Adam Smith observa, ca asigurarile constituie o tehnica foarte eficienta de a pulveriza pierderile individuale pe o arie cat mai larga, facandu-le mai usor de suportat, prin acoperirea lor de catre un numar cat mai mare de persoane.

Actualmente la baza asigurarilor sta formarea si utilizarea fondului de asigurare. In procesul de formare si utilizare a acestuia apar anumite relatii economice intre participantii la asigurare. Astfel la prima etapa, fluxurile banesti sub forma primelor de asigurare pornesc de la persoanele fizice si juridice asigurate catre companiile de asigurare. La etapa urmatoare, fluxurile banesti sub forma de despagubiri sau sume asigurate pornesc de la fondul de asigurare, constituit la dispozitia companiilor specializate, catre asiguratii care au fost afectati de fenomenele asigurate.

De aici rezulta, ca asigurarile reprezinta un sistem de relatii menite sa protejeze interesele personale si/sau patrimoniale ale asiguratilor prin formare de fonduri banesti din contul primelor de asigurare platite de asigurat, in schimbul carora asiguratorul isi asuma obligatia ca la producerea riscului asigurat sa-i plateasca asiguratului suma de asigurare sau despagubirea de asigurare.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.