Esecul intreprinderilor mici si mijlocii

1x punct

categorie: Management

nota: 9.74

nivel: Facultate

Rata de esec scade odata cu cresterea perioadei de timp avute in vedere deoarece intreprinderile noi prezinta cea mai mare vulnerabilitate. Studiile realizate in tarile cu economie de piata au demonstrat ca rata de esec este in mod universal inalta, in jurul valorii de 50% pentru primii cinci ani de existenta. In general, aceasta e mai scazuta in timpul perioadei de prosperitate si mai inalta in t[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Esecul intreprinderilor mici si mijlocii

Rata de esec scade odata cu cresterea perioadei de timp avute in vedere deoarece intreprinderile noi prezinta cea mai mare vulnerabilitate. Studiile realizate in tarile cu economie de piata au demonstrat ca rata de esec este in mod universal inalta, in jurul valorii de 50% pentru primii cinci ani de existenta. In general, aceasta e mai scazuta in timpul perioadei de prosperitate si mai inalta in timpul recesiunii economice si al crizelor.

Esecurile intreprinderilor mici si mijlocii prezinta multiple consecinte pe diverse planuri (financiar, social, familial, psihologic). Un element important se refera la pierderea disponibilitatilor banesti ale intreprinzatorului, care uneori pot reprezenta economiile realizate intr-o perioada lunga de timp. La acestea se pot adauga pierderile creditorilor, risipindu-se astfel importante resurse de capital, deficitare in orice economie de tranzitie.

Alte efecte ale esecului asupra intreprinzatorului se refera la pierderea renumelui acestuia, eventuale dificultati in stabilirea unor viitoare legaturi de afaceri sau pe planul carierei intr-o organizatie mare. Efectele psihologice ale esecului actioneaza in principal asupra clasei a patra de nevoi din piramida lui Maslow, asistandu-se la reducerea stimei de sine, la posibilitatea aparitiei unei crize de personalitate, esecul afacerii fiind sinonim cu esecul personal al intreprinzatorului.

Presupunand ca oportunitatea pentru infiintarea intreprinderii a existat, esecul acesteia inseamna reducerea ofertei de bunuri si servicii pentru care exista cerere. De asemenea, se asista la reducerea locurilor de munca ceea ce inseamna somaj pentru intreprinzatori si angajati. Se inregistreaza o diminuare a impozitelor percepute, deci o scadere a veniturilor statului.

12.2 Cauzele esecului in afaceri
Romanelli (1989) considera ca doi factori influenteaza sansele de supravietuire a noilor firme. Mai intai, masura in care exista intr-un anumit mediu resurse disponibile va afecta cantitatile si tipurile de resurse pe care noile intreprinderi le pot dobandi.

In al doilea rand, strategiile intreprinderii vor influenta la randul lor tipurile si cantitatile de resurse care vor fi, in cele din urma dobandite. In acest proces, intreprinzatorul cauta sa-si asigure in mod continuu necesarul de resurse critice.

Noile intreprinderi sunt, de cele mai multe ori, subcapitalizate in fazele initiale ale afacerii. Ele au nevoie de o buna lichiditate sub forma unor venituri suficiente pentru a-si putea satisface obligatiile financiare. O intreprindere cu profitabilitate scazuta poate fi fortata sa imprumute tot mai multi bani pentru a supravietui. Astfel, ea va folosi multe credite pe termen scurt pentru a-si finanta activitatea. Acest proces financiar, sub forma unui cerc vicios, poate conduce la falimentul intreprinderii.

Daca intreprinderea in etapele de inceput, poate actiona in directia cresterii profitabilitatii si generarii unui flux de numerar pozitiv, ea va reusi sa-si achite obligatiile financiare si sa-si finanteze o parte a cresterii din propriile venituri. Totusi modul in care se desfasoara aceste procese financiare sta sub directa influenta a managementului firmei, deci aceste cauze financiare ale esecului pot fi considerate in mare parte ca fiind datorate managementului necorespunzator.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Management

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.