Esecul comunismului

7x puncte

categorie: Istorie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Opera lui Marx este formata din trei parti mari: 1) conceptia filosofica; 2) teoria economica; 3) doctrina politica.
Deoarece in practica partidele comuniste au pretins ca aplica doctrina politica ("socialismul stiintific"), ma voi ocupa doar de a treia componenta a marxismului.Doctrina politica decurge in mod logic din teoria economica, in principal din teoria plus-valorii, care explica ex[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Esecul comunismului

Opera lui Marx este formata din trei parti mari: 1) conceptia filosofica; 2) teoria economica; 3) doctrina politica.
Deoarece in practica partidele comuniste au pretins ca aplica doctrina politica ("socialismul stiintific"), ma voi ocupa doar de a treia componenta a marxismului.Doctrina politica decurge in mod logic din teoria economica, in principal din teoria plus-valorii, care explica exploatarea capitalista.

Constatand ca muncitorii sunt exploatati, Marx a tras concluzia ca ei nu pot avea o viata omeneasca. Din exploatarea economica rezulta si o dominare politica, precum si o subdezvoltare culturala. Personalitatea lor este unilaterala si instrainata fata de adevarata esenta umana, care ar trebui sa fie "personalitatea multilateral dezvoltata". In concluzie, "pentru a-si manifesta personalitatea, proletarii trebie sa rastoarne capitalul", caci acesta a devenit o forta "supraomeneasca".

Spre deosebire de inaintasii lui socialisti (Saint-Simon, Robert Owen, Charles Fourier, Ferdinand Lassal sau Pierre Joseph Proudhon), Marx a constatat ca principala contradictie a societatii capitaliste este aceea dintre munca si capital, concretizata in contradictia dintre proletariat si burghezie. Aceasta contradictie este obiectiva, independenta de vointa celor doua clase; ea nu poate fi rezolvata in cadrul societatii capitaliste. Singura solutie este inlaturarea acestei societati, adica o revolutie socialista, organizata si condusa de proletariat, prin care societatea capitalista sa fie inlocuita cu o noua societate, superioara: societatea socialista.

Pentru ca aceasta sa se produca, trebuie sa fie indeplinite cateva conditii de baza: a) muncitorii trebuie sa devina constienti de necesitatea de a rasturna capitalul, precum si de faptul ca acest lucru este in interesul lor; b) ei trebuie sa se uneasca (nu numai la nivel national, ci si la nivel international, caci exploatarea este la fel in toate tarile capitaliste); c) ei trebuie sa se organizaze nu numai in plan profesional (in sindicate), ci si in plan politic (in partide).
Pentru a contribui la indeplinirea cat mai grabnica a acestor conditii, Marx si Engels scriu, in 1848, Manifestul Partidului Comunist, care se incheie cu celebra chemare "
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.